Писателят Калин Терзийски: Вярата не e в противоречие със съмнението, тя е в устремеността напред

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Десислава Неделчева, 25.10.2015

Във втория ден на фестивала „Будителски слова" ученици от Варненската търговска гимназия, Първа езикова гимназия, Пета езикова гимназия и професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване, както и други гости на Духовно-просветния център, дойдоха на среща с Калин Терзийски.

Писателят Терзийски пристигна специално за фестивала, за да каже своето „Слово". То беше за събудения и заспалия, за четящия и нечетящия, за вярващия в Бога и за невярващия, за оплакващите се хора и за неоплакващите се.

Говори за лицемерието, за дълбокото упование, за своята вяра откровено и извън средностатистическото малодушие. Разказът се въртеше около „приспивателните хапчета" на днешния ден - умните телефони, моловете, консуматорския сън, дори книгите, дори църквата. Ако човек няма цел, вяра и път, ако няма устременост, ако няма разум - той не е жив и буден, а е тлеещо чудовище.

Всеки ден за писателя е борба да създадеш писателя в себе си, а заедно с това и смисъла на човешкия живот.

Той разказва внимателно, с грижа за слушащите, нестандартно, смело, отговорно.

Както се казва „учениците поглъщаха думите", после се наредиха за автографи, молеха за имейл-адреси и казаха на писателя, че ще го следят.

Защото и той следи тях. А усещането за добронамереност, ангажираност с другия в една общност на търсещи хора, балансира и обнадеждава.

Между другото се споменаваха тарифните планове, тъчскрийните и чопленето на семки, писмата от казармата на 80-те, съвременните комуникации и пълнените с боб чушки...

Най-хубавото в словесния спектакъл на Калин Терзийски бяха постоянните и истински примери от неговия и познатите му животи.

Видео от срещата може да гледате на https://www.youtube.com/watch?v=0390Zoby_Fc  в нашия сайт.

След „официалната" среща на Калин Терзийски с учениците и гостите на Центъра, ние направихме втора среща „в редакцията", словата от която ще публикуваме във видим текст скоро в Архангел.бг.

 

http://www.arhangel.bg/bg/news/kalin-terzijski-varna-oktomvri15.html

Източник: 
Духовно–просветен център "Свети Архангел Михаил" – Варна