Известният труд на св. Тихон Задонски „За истинското християнство“ вече е на книжния пазар

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Албена Алексиева

Известният труд на св. Тихон Задонски „За истинското християнство" (2016) вече е на книжния пазар
Том първи от сборника е преведен за първи път на български език

Св. Тихон Задонски (1724-1783) е един от най-благодатните подвижници и пастири на Руската Православна Църква. Проникновен познавач на Св. Писание и Св. Предание, той завещава на християните безценно писмено съкровище, събрано в 16 тома.

Едно от златословесните му поучения е настоящата книга „За истинското християнство", която излиза преведена на български език за първи път.

Св. Тихон започва да пише този известен труд през 1770 г., като представя духовните бисери на свети отци от различните векове. Прилежно и с любов издирени, разпилените по браздите на времето класове на светоотеческата мъдрост са прибрани в този харман, за да могат жадните за истинската православна духовност да се наситят с това словесно жито и да утолят своята жажда към Бога.

Българското издание излиза с благословението на Сливенския митрополит Йоаникий, който отбелязва в предговора, че събраните поучения ще подпомогнат православните християни да преминат достойно земния живот и неосъдително да застанат пред страшния Христов съд. Преводач е Албена Алексиева.

Книгата може да бъде намерена в църковните книжарници и канаскиите в храмовете в София и по-големите градове.