Дискусия “Въпросът за извънземния разум – християнският поглед”, на 31 октомври 2016 в ателие-книжарница "Къща за птици" в София

Версия за печатВерсия за печат

Всяка година в медийното пространство излизат публикации в подкрепа на хипотезата за съществуването на извънземни цивилизации. Някои от тях идват от френетични любители на историите за НЛО, както и от други източници със съмнителна достоверност, но има и други, чиито източници предизвикват доверие. Такава бе прогнозата от 2015 г. на Елън Стофън, главен изследовател на НАСА, че човечеството ще намери извънземен живот в следващите 10-20 години. Проекти, чиято цел е търсенето на извънземен живот, са включени и в новата Космическа програма на Руската федерация за периода 2016-2025 година.

Дали подобни очаквания поставят ново предизвикателство пред разбиранията на вярващия човек? Дали те изискват и нови богословски аргументации? Тези въпроси са във фокуса на октомврийската дискусия от поредицата срещи „Православие и съвремие".

Преди няколко години главният астроном на Ватикана отец Хосе Габриел Фуенес излезе с интервю, озаглавено „Извънземният е мой ближен". В него духовникът споделя, че вероятността да съществуват различни форми, които притежават интелект и душа, е доста голяма "предвид необятността на вселената с безбройните галактики и звезди в нея". В интервюто си той отбелязва още, че извънземните биха били наши ближни, тъй като и те по някакъв начин имат възможността да се радват на Божията милост и любов. Какво би било мнението на православни духовници и на представители на други християнски изповедания?

По темата „Въпросът за извънземния разум - християнският поглед" ще дискутират и ще бъдат насреща за вашите въпроси: отец Николай Георгиев, Тодор Велчев от сдружение „Харта" и модераторът на срещата Пламен Сивов от фондация „Покров Богородичен". Очакваме ви!

Участници

Прот. Николай Георгиев
Свещеник на Българската православна църква, Софийска епархия. Председател на Дружеството за религиозна и обществена подкрепа на лишените от свобода в България (част от Международната асоциация Prison Fellowship International).

Тодор Велчев
доктор по астрофизика, съосновател на сдружение „Харта"

Модератор

Пламен Сивов
изпълнителен директор на фондация „Покров Богородичен"

http://www.pravoslavie.bg/България/въпросът-за-извънземния-разум-хрис/

---------------------------------------------------------------------------
Ателие-книжарница „Къща за птици" (София, ул. Проф. Асен Златаров 22)
http://www.bgmaps.com/link/3464E3848EF6200DF05F94DD97FB3A98 
31 октомври 2016 г. (понеделник), 18:30 ч.
http://www.foreca.com/Bulgaria/Sofia?details=20161031 

 


Стенопис 

Източник: 
Православие.БГ