СЛОВО В ПОНЕДЕЛНИК НА СТРАСТНАТА СЕДМИЦА

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Митрополит Меркурий (Иванов)

Приветствам ви с началото на Страстната седмица, когато ние възпоменаваме страданията на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Днес на Литургията на Преждеосвещените дарове съгласно църковния устав ние четохме Евангелието, в което се разказва за предсказанията на Спасителя какви ще бъдат последните времена и как да узнаем за тяхното приближаване.

Последните времена – това е оскъдяване на вярата в човешкия живот, това е абсолютно богоотстъпничество, когато всецяло и всевластно този свят ще бъде завладян от врага на човешкия род – дявола. Това ще бъде конкретно лице, антихристът, който ще управлява света. Той няма насила да заставя хората да му се покоряват и да отстъпват от Бога, но ще ги прелъстява – ще дава лъжливи обещания, които са неизпълними и вредоносни за човека. Приемайки тези обещания в своя живот, мислейки за тяхната истинност, човек ще мами себе си и другите. А ние знаем, че измамата и лъжата не са нищо друго, освен съединение с бащата на тази лъжа и измама, със самия дявол. Затова нещастните, измамените, обърканите хора ще станат лесна плячка в неговите ръце. За това Господ говори на учениците в навечерието на Своите кръстни страдания, предупреждавайки ги да бъдат внимателни в своя живот и им привежда за пример смоковницата...

По тези признаци, по знаменията на този век ние можем да определим кога ще настъпи това страшно време на богоотстъпничество. Навлизайки в дълбините на страданията, потапяйки се в тъмнината на предателството, лъжата и човешката неправда, Христос ни оставя последно завещание: бъдете внимателни, бъдете бдителни! Не пропускайте нищо, което минава покрай вас, е около вас или влиза във вашия живот без съответен анализ.

Сега е твърде лукаво време, когато човек може да попадне в дяволските мрежи и да не забележи това. Това са тези явления в живота, които завладяват съзнанието на човека, изкривявайки го. Човек се отдалечава от Христос и вече не може да мери с божествените критерии своя живот, за да оцени праведно или неправедно живее, става напълно подчинен на страстите и пороците… Грешката струва твърде скъпо – това е цената на нашето спасение. Това е приемането или неприемането на всичко това, което ни предлага светът, на когото врагът на човешкия род внушава да съблазни не само тези, които са в Църквата Христова, но и близо до църковната кошара.

Но днешното Евангелие ни говори да не забравяме, че имаме само един Спасител, Който може да ни даде живот и да ни спаси. Това е Господ Иисус Христос. С тази надежда встъпваме в дните на Страстната седмица, следвайки Господа, духовно състрадавайки Му, за да почувстваме степента на нашето спасениe и да видим светлия ден на Пасхата Христова, на Неговото Божествено Възкресение. В тези дни пазете вярата, спокойствието и мира, не се поддавайте на съблазни, помнете Господа. Амин.

Превод: Иконом Йоан Карамихалев

Източник: 
www.rostoveparhia.ru