ПРОПОВЕД НА ВЕЛИКА СЪБОТА

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил

Поздравявам всички вас, скъпи владици, отци, братя и сестри, с Велика Събота – с преддверието на Светлото Христово Възкресение!

Както е известно, църковните празници започват от вечерта. Според установилата се традиции, която не напълно съвпада с църковния устав, в този ден ние служим Литургията сутринта, а не вечерта, както би следвало, доколкото Литургията започва с чина на вечернята. Въпреки многовековната вече традиция да се служи сутринта, ние все пак напълно осъзнаваме, че вече встъпваме в Светлото Христово Възкресение, което започва от съботната вечер и прославяме Христа – още не с Пасхални химни, но вече в светли одежди, в радостно състояние на духа, с голяма надежда, че Христос, възкръснал и победил злото, победил дявола, способен и в нашия живот да побеждава злото, ако ние искрено, сърдечно вярваме в Неговото присъствие в нашия живот, ако се обръщаме към Него с молитва, ако отваряме за Господа своето сърце.

И кога, ако не в Светлото Христово Възкресение да отворим нашите сърца за Господа! Именно в Пасхалната нощ да приемем Възкръсналия и с ум, и сърце, та Той да стане в нашия живот ръководно начало – като Сила, като Мъдрост, като истинската Светлина, като Любов, способна да преобрази целия ни живот.

Нека в преддверието на Светлото Христово Възкресение Господ да ни запази в мир, тишина и спокойствие. Винаги говоря за това, че ние, въпреки предпразничната суета, трябва да пребъдваме този ден в максимална тишина: „Да мълчи всяка плът човешка”. В тишина, за да запазим своя дух, своя вътрешен мир, та нищо да не помрачи срещата ни с Възкръсналия Спасител. В този ден се налага много шетане, особено за домакините, които трябва и пасхалната трапеза да приготвят, и дома да подредят, но, въпреки това, нужно е максимално да се предпазваме от изричане на излишни думи, да пазим мълчание, а заедно с това с вътрешна сила, която трябва в пълна степен се разкрие в Пасхалната нощ при пението на великия химн на Възкресение Христово.

Нека Божията благодат да снизходи върху всеки от нас и според степента на нашите сили и способности да въздейства на нашия ум и нашето сърце, помагайки ни с радост да посрещнем Светлото Христово Възкресение. Сърдечно ви поздравявам с Велика Събота!

 

Превод: Иконом Йоан Карамихалев

 


Източник: 
www.patriarchia.ru