БОЖИЯТ МИР Е СЪЧЕТАНИЕ ОТ НЯКОЛКО ХРИСТИЯНСКИ ДОБРОДЕТЕЛИ – ВЯРА, НАДЕЖДА, ЛЮБОВ (проповед в Неделя на светите жени–мироносици)

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Свещеник Глеб Кривошеин

Неделята на светите жени-мироносици е наречена от народа православен женски ден. Жените-мироносици първи се удостоили да узнаят за Възкресението на Спасителя, и те едни от първите продемонстрирали важното християнско качество – мъжеството. Без мъжество не може да има ни напрежение на волята, ни усъвършенстване на нашия живот.

Ако у човека липсва мъжество, тогава той живее според настроението си. Мъжеството помага на човека да преодолее емоционалната изменчивост и да се насочи към Бога.

Светите жени-мироносици проявили мъжество: те напуснали убежището, когато опасността още не е преминала. А апостолите не излезли, защото се опасявали от стражата и войниците.

Светите жени отишли при гроба на Христос с миро ръкотворно, миро веществено, за да помажат Тялото на Спасителя, а си тръгнали от него с миро Христово. Те разнесли в света радостната вест за Възкресението на Спасителя.

Мирото – това е съчетание от няколко благородни растения, а Божият мир – това е съчетание от няколко християнски добродетели – вяра, надежда, любов. Ако липсват вярата в Бога и любовта към ближния, и мирът няма да съществува. Мирът е невъзможен без доверие и любов. Вярата, надеждата и любовта са фундамента на Божия мир.

Мирът се постига с мъдрост, мъжество и отстъпчивост. Жените знаят колко е тежко понякога да се запази мира в семейството. Ролята на жените в обществото и семейството е много важна. Жените са пазителки на домашното огнище. Мъдрата и волева жена е способна да противостои на греховните наклонности в семейството. Бог пази такива семейства.

В този свят ден желая на всички търпение и любов. Там, където присъства любовта, грехът няма място.

 

Превод: Иконом Йоан Карамихалев

 


Източник: 
www.tatmitropolia.ru