МОЛИТВАТА НИ ОТВЛИЧА ОТ СУЕТАТА И НАСОЧВА НАШИТЕ МИСЛИ КЪМ ВЕЧНИЯ ЖИВОТ*

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Протойерей Сергий Шкуро

В съботата, предхождаща празника Петдесетница, ние извършваме възпоменание за всички преди векове починали православни християни. В този ден в храмовете се възнасят особени молитвени прошения, тъй като се сбъдва обещанието за изпращането на Светия Дух, завършва се домостроителството за спасението на човека. В това събитие участват както живите, така и починалите.

Църквата се моли за своите починали чада, благодатта на Светия Дух, придобита в земния живот, да стане за тях радост и изпълнение на обещанието. В този особен ден ние с вас непременно трябва да отправим молитва към Бога. Желателно е да се молим съборно – в храма. Но и у дома ние сме призвани да се молим за своите покойници.

Тези молитви са нужни и на нашите покойници, и на нас с вас. Молитвата ни отвлича от суетата и насочва нашите мисли към вечния живот. Разбира се, ние не можем да оставим своите земни грижи и послушания. На Задушница мнозина се отправят към гробищата и се стараят да приведат в порядък гробовете на своите близки. Това е важно да се направи. Но посещението на гробищата не трябва да заменя посещението в храма. Много е важно в храма Божи да възнесем молитви за безсмъртните души на нашите близки, застанaли пред Бога.

Превод: Иконом Йоан Карамихалев

Източник: 
www.tatmitropolia.ru