ПРОПОВЕД В НЕДЕЛЯ 12-ТА СЛЕД ПЕТДЕСЕТНИЦА – ЗА БОГАТИЯ ЮНОША

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Протойерей Александър Бритов

 

В името на Отца и Сина и Светия Дух! Скъпи братя и сестри, днес Евангелието ни привежда за пример разговорът на един юноша с Иисус Христос. За какво се обърнал юношата към Иисус Христос? Той попитал: „Какво е необходимо да направя, за да наследя живот вечен?” И Господ Иисус Христос отговаря: „Спазвай заповедите”. Юношата пита отново: „Какви заповеди?” И Господ изброява: „не убивай, не кради, не прелюбодействай, не лъжесвидетелствай, почитай баща си и майка си, и възлюби ближния си като самия себе си”.

И ние чуваме отговора на юношата. Прибързал юношата, не погледнал в дълбините на своята душа, не видял там нищо лошо и казва: „Всичко това изпълнявам от младини”. То ест получава се, че той даже и не греши. Но Господ-сърцеведецът вижда какъв е юношата. Да, може би, у него има много добродетели, много грехове той не извършва, но в тайниците на душата винаги нещо се крои. И затова Иисус Христос казва: „Иди, продай имането си и раздай на бедните, и Ме последвай”.

И ето тук виждаме как юношата се натъжил. Оказва се, че имал богатство, голямо наследство и не бил готов да се раздели с него. Но юношата не считал това за грях. Да, това не е грях, да имаш благосъстояние. Но ние чуваме, че юношата си тръгнал от Господа, значи, богатството го притегля повече, отколкото Господ-Спасителят.

И нещо важно: нали Господ не казва – иди, изпълни заповедите. Той казва – спазвай. Това значи, Той разбира колко трудно е за нас, хората да живеем в нашия свят без грях. А спазваме заповедите – това значи, винаги да ги имаме предвид, да ги помним и да се стараем да ги изпълняваме. Ето виждате колко разумно Господ ни насочва в нашия земен живот. А ако се вгледаме в дълбината на своята душа – нима не ще видим там някакви скрити, тайни грехове, които ние не се решаваме да изповядаме, боим се да ги признаем даже пред самите себе си? И ето всичко това пречи на нашето общение с Господа.

Господ е казал на апостолите „По-лесно камила ще мине през иглени уши, отколкото богат да влезе в Царството Небесно”. Всеки човек се стреми към благополучие, това не е грях. Но ако това благополучие е основен мотив в нашия земен живот, то, разбира се, в този живот е отредено малко място за Бога. Апостолите, умъдрени от житейския опит, се почудили: „За кого тогава е възможно да се спаси?” Но Господ отговаря: „Което е невъзможно за човека, е възможно с помощта Божия”.

Всеки грях, който е в нас е неестествен за човека. Ето това е, което е дошло в нас, когато ние сме отстъпили от Божия закон. Но ние можем да преодолеем всеки грях, ако възстановим съюза с Бога. Затова желая на всички вас да не разтрогвате този съюз, и тук, в тайнството на изповедта, да очиствате своята душа пред Бога с покаяние и искрено желание да изправите в своя живот всичко, което считате за неправилно. А Божиите заповеди ни подсказват дали сме прави или не. Затова не се стеснявайте, не скривайте греховете си. Бъдете винаги искрени пред Господа. Господи да спаси всички вас.

Превод: Иконом Йоан Карамихалев

Източник: 
www.iakovlevskoe.ru