ПРОПОВЕД НА АРХАНГЕЛОВА ЗАДУШНИЦА*

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Свещеник Михаил Немнонов

Всеки християнин при Кръщението получава звание на Христов воин. От това как ще носим това звание, зависи цялото ни бъдеще.
Този ден изначално бил посветен на възпоменанието на тези Христови воини, които отдали живота си за Христа и за другите. Заедно с тях ние възпоменаваме и всички по-рано починали православни християни, и нашите умрели роднини и близки. Всички храмове са пълни в този ден с молещи се и ние виждаме, че и вярата е жива, и е жива любовта към ближния.
Но нашите умрели близки чакат от нас не само молитви за тях. Тези от тях, които са получили милост от Бога, чакат да влезем и ние в тяхната радост. А тези, които са се лишили от нея, знаят, че трябва да отговарят за своя живот пред Бога и ни желаят да бъдем готови за това.
От нас, както и от тях, това изисква християнски подвиг. Ще бъде простено на тези от нас, които са възлюбили много. Тези воини, за които ние се молихме днес, са отдали най-скъпото, което имали, за да продължава Христовата светлина да свети в света. И ние ще им отдадем достойна памет, когато се молим за тях, вървейки след Христос.
Амин.

Превод: Иконом Йоан Карамихалев

*Оригиналното заглавие е: Проповедь на Дмитриевскую родительскую субботу

Източник: 
www.pravmir.ru