ПРОПОВЕД НА ПРАЗНИКА НА СВЕТА ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА ЕКАТЕРИНА

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Схиархимандрит Зосима (Сокур)

В днeшния ден честваме паметта на света великомъченица Екатерина. Пред вас е нейният образ – с царствена корона, с кръст – символ на мъченичеството и с молитвен свитък е изобразена тя на иконата.

От нейното житие узнаваме по какъв чудесен начин я призовал Господ към вярата! Как Божията Майка ѝ връчила пръстен и как тя познала духовната мъдрост, така че покорила мнозина философи от тогавашния век, петдесет от най-видните, от най-учените мъже уловила в мрежите на вярата Христова! Чрез нейните кротост, ум, молитва те познали истинската вяра. Чрез нея дошла до вярата царица Августа. Чрез нейната мъдрост и дълбока чиста вяра и твърдост, вярност на Господа, дошли до вярата и светият мъченик Порфирий -военачалник, и двеста воини, които я пазели в тъмницата, и те приели Свето Кръщение и мъченическа кончина. Самата тя влязла във вечния живот и след себе си привела мнозина. И ако ние водим духовен, светъл живот, и след нас може да тръгне народ – Божие стадо – в Царството Небесно. Според делата ни или ще се оправдаем, или ще бъдем осъдени. Нима се уподобяваме на великомъченица Екатерина? Не. И сами не вървим към Бога поради своята злоба, поради своята унилост, поради своята гордост, и на другите затваряме пътя, за съжаление.

Ето именно тази духовна мъдрост да дарува на всички нас Господ. Света великомъченица Екатерина да ни помогне все пак да живеем духовно, та хората, виждайки ни, да казват: „Ненапразно този човек ходи в Божия храм. Какво добро семейство – не се ругаят помежду си, какви добри деца – в мир и тишина живеят, как почитат родителите си, как се отнасят към своите дядовци и баби. Действително, ненапразно се молят. Ненапразно ходят в храма”. Ето това вече е животът на света Екатерина – мъдър, спокоен, духовен, мирен, чрез който, гледайки нас, могат и други хора да достигнат до вярата и до спасение. И чрез живота ни – не чрез празни думи, а чрез живота ни, виждайки нашия живот, и други хора могат да дойдат при Бога. И всеки да се погледне отстрани. Чрез твоя живот може ли човек да дойде при Бога? Всеки да погледне себе си. Нима чрез нас – грешните може да дойде човек при Бога, като ни гледа? Ето какви сме ние. И с какъв срам трябва да се взираме в образа на света великомъченица Екатерина. Колко сме далече от този светъл, чист образ, от този, действително, брилянт на вярата, който сияе в целия свят!

Господ прославил света Екатерина и след смъртта ѝ. Затова и всички ѝ се молим за мъдрост. Винаги при някоя трудност или в учението, или в друго дело – винаги се молим света великомъченица Екатерина да ни даде мъдрост правилно да разсъдим по някакъв въпрос, правилно да разберем някоя наука и да наппавим нещо добро в живота.

Света великомъченица Екатерина да вразуми всички нас и да ни даде мъдрост в нашия земен живот.

Превод със съкращения: Иконом Йоан Карамихалев

Източник: 
http://zosima-nikolskoe.ru