Нова книга на свещеника от столичния храм “Св. София” иконом Йоан Карамихалев

Версия за печатВерсия за печат

Излезе от печат поредната книга на свещеника от столичния храм “Св. София” иконом Йоан Карамихалев. Книгата е сборник с къси разкази. Излиза под заглавие „Лъх от тих вятър” – препратка към Трета книга Царства 19:11-12, където Бог разкрива пред Пророка, че Господ не е в помитащия всичко по пътя си силен вятър, нито в разрушителния земетръс, нито във всепоглъщащия огън, а в едва доловимия полъх на тихия вятър, че по-вероятно е да откриеш Христос в скритата зад непретенциозна външност и поведение душа, отколкото в гръмките слова, велики подвизи и показното благочестие.

Малцина в църковните среди знаят, че отец Йоан Карамихалев, освен на богословските си трудове, е автор и на четири стихосбирки, може би, защото той подписва литературните си творби с рожденото и бащиното си име – Янчо Михайлов.

Признание за неговата дарба да борави с думите бе приемането му през тази година за член на Съюза на българските писатели.

В родния си град Бургас Янчо Михайлов е израсъл в обкръжението на такива творци като Христо Фотев, Янаки Петров, Николай Искъров и др., а в София – вече като отец Йоан – талантът му е забелязан и оценен от писателите Любен Петков, Надежда Захариева, Румен Стоянов, Калин Михайлов, Теодора Димова. Именно писателката Теодора Димова е редактор на последната му книга „Лъх от тих вятър”. В анотацията за книгата тя пише:

„Разказите на отец Йоан носят една аскетичност. Не са бъбриви. Нямат за цел да смайват, да впечатляват, да зашеметяват. Искат да разкажат как се живее ежеминутно в координатната система на Бога, да осветят отвътре мислите и действията на един вярващ човек днес, в XXI век. Повече доброта ли има в него, повече снизходителност ли, повече насмешливост ли към пороците ни, повече проницателност? Може би по малко от всичко това. Но едно нещо категорично няма в тези разкази, няма осъждане на другия, нито налагане на своя светоглед, нито говорене като от последна, Божия инстанция. Защото не във вятъра е Господ, не в земетръса, не в огъня, а в „лъха от тихия вятър“.

Ето този кротък полъх е сега в ръцете ни и ние можем да изпитваме само дълбока благодарност за това”. За заявки – 0887935846

Някои разказите на отец Йоан Карамихалев може да прочетете и в броевете на електронното православно списание „Светодавец„.

Източник: 
www.dobrotoliubie.com