СЛОВО НА ПРАЗНИКА НА СВЕТИЯ МЪЧЕНИК ТРИФОН

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Московски и на цяла Русия патриарх Кирил

Скъпи отци, братя и сестри! Днес отбелязваме паметта на светия мъченик Трифон. Великият Божи угодник бил близък не само на нашите предци, той е близък на всеки от нас, който се обръща към него с вяра, който горещо го призовава за помощ. Както Господ слушал Трифон, когато последният бил още отрок, вършещ чудеса, така слуша Той неговите молитви и днес. И затова нашата почит към светия мъченик Трифон възхожда към дългата и светла традиция на хората, които в своя реален житейски опит са запечатали помощта, изхождаща от светия мъченик. По неговите молитви Господ да изцели всички страдащи, болни от душевни болести, които сега са огромно количество, и от физическите болести, които не оставят хората, въпреки успехите на медицината. Но ние знаем, че Бог, Творецът на света, може и да изцели Своето творение по вярата на тези, които се обръщат към Него.

Нека се молим на светия мъченик Трифон особено в нашите скърби, в душевни и телесни немощи, нека прибягваме към неговата помощ и, получавайки изцеление, да пазим в своята памет и да предаваме на следващите поколения вестта за голямата сила на молитвеното застъпничество на мъченик Трифон.

Да даде Бог във всяка наша енория да се води християнски живот, да се отправя гореща молитва, да се осъществяват взаимна подкрепа и помощ, възпитание на подрастващото поколение. И тогава в отговор на нашите усилия Господ ще направи болните хора здрави, самотните – радостни и щастливи, страдащите – веселящи се, защото силата Божия е способна да препобеди всеки наш недъг и всяка наша слабост.

По молитвите на светия мъченик Трифон Господ да пази всички нас от злото и да ни укрепява във вярата! Амин.

Превод със съкращения: Иконом Йоан Карамихалев

Източник: 
www.patriarchia.ru