С НЕГО ЖИВЕЕ ДУШАТА. Празникът на Светата Троица. Петдесетница.

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Протойерей Николай Струков

 

Скъпи братя и сестри! Сърдечно поздравявам всички вас с големия празник на Светата Троица. В този ден ние прославяме събитие с огромна важност, което по своето значение е съпоставимо със сътворението на света и с въплъщението на Сина Божи. Ние прославяме идването в света на Дух Свети.
Разбира се, Светият Дух и до това събитие е пребивавал в света. Дух Божи се носел над водата в момента на тайнствения акт на сътворението на Вселената (Бит. 1:2). Светият Дух снизходил върху ветхозаветните патриарси и пророци, давал им силата на словото и мъдростта. Светият Дух поддържа цялото творение. И в този смисъл не може да се каже, че е имало време, когато Божественият Дух не е бил в космоса, в природата или в историята на човечеството.
Но събитието, за което днес говорим и което прославяме, е съвсем особено. Светият Дух слязъл на апостолите. Това бил акт на Божественото одухотворяване на учениците на Христа Спасителя. Но – не само на тях. Светият Дух слязъл не само върху тези, които били събрани в Сионската горница. Той слязъл също върху всеки, който се присъединил към тази апостолска община, – върху Църквата. И както Божественото и човешкото естество се съединили в личността на Иисуса Христа, Дух Свети пребивава заедно с човешката природа на Църквата, като я одухотворява.
И ако Църквата беше само човешка организация, ако тя обединяваше само съмишленици, така както обединяват съмишленици множеството съществуващи човешки организации, тогава тя отдавна не би съществувала.
Ако проследим цялата история след идването в света на Христа Спасителя, какви ли не мощни организации не е имало – действащи и открито, и скрито, претендиращи за власт физическа и за власт духовна, – но тези организации повече не съществуват, и те, подобните на тях, които са сега, ще изчезнат от историята на човешкия род, както са изчезнали всички предишни.
Но Църквата ще съществува винаги, до свършека на света, защото портите на ада няма да ѝ надделеят (Мат. 16:18). Не защото ние с вас сме толкова силни – ние сме немощни, ние сме слаби, ние, може би, сме по-слаби от тези, които са организирани в други човешки общини, но в нас и чрез нас, чрез Църквата Божия, действа Светият Дух. Той възпълва нашата слабост, Той действа там, където не ни стигат сили и разбиране, Той се вдига в защита на Църквата, когато могъщи сили, многократно превъзхождащи силата и влиянието на Църквата, се опитват да я разрушат.
Дух Свети не се поддава на човешкия грях, който съществува и във видимия, човешки църковен живот. Но тези грехове се прощават чрез искрено покаяние и Дух Свети изпълва нашите немощни човешки съсъди със Своята Божествена сила.
На празника на Светата Троица ние отбелязваме рождения ден на Църквата Христова. Ние прославяме великото тайнство на съединение на Божественото и човешкото, но вече не в личността на Иисус Христос, а в Църквата Божия. И този ден е действително духовно възвисяващ преди всичко, защото ние се обръщаме към Бога с особени коленопреклонни молитви Дух Свети винаги да бъде с нас и да укрепява нашия немощен човешки дух.
И ние вярваме, че в отговор на тези молитви благодатта на Светия Дух ще докосва всички нас и ще спасява душите ни. Амин.

Превод: Иконом Йоан Карамихалев

 

Източник: 
www.p-blagovest.ru