ПРОПОВЕД В НЕДЕЛЯ ВТОРА СЛЕД ПЕТДЕСЕТНИЦА

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Протойерей Георгий Климов

Днес ние прославяме светите угодници Божии, които се подвизавали в пределите на отечеството ни. Светата Църква предлага на всеки от нас да намери за себе си сред множеството Божии угодници примери за подражание и, следвайки ги, да се спасява.

Един от подвижниците на благочестието от миналото столетие казвал, че ние живеем в много сложна епоха. Названието на тази епоха може да бъде такова: епоха на алчността, лъжата и пошлостта. Може би, затова съвременният човек става действително много алчен и зъл. Той става придирчив и егоистичен: вместо да изправлява себе си, да навлезе в дълбините на своя дух и да види там непристойността, която ще представи на Страшния съд, човек започва да „гледа настрани”, да съди и да дава оценка на околните и на неблагоприятните събития в живота. Той започва да се дразни от външните факти, да изпитва недоволство и злост, защото му се струва, че всички са длъжни да му обезпечат по-спокоен, комфортен, успешен живот.

А друг подвижник на благочестието казвал следното: с какво се отличаваме от светците? Те били много недоволни от себе си и затова били много доволни от всичко това, което става наоколо. А ние, напротив, много сме доволни от себе си и затова много сме недоволни от всичко това, което става около нас. Всъщност, ние се различаваме от светиите по това: ако бихме се оказали тях в едни и същи обстоятелства – под гнета на болести, скърби и страсти – тогава светците, навярно, биха се молели на Бога и, радостни, биха казвали: „Господи, защо така ни милваш, защо ни даваш възможност още да живеем и да се спасяваме?” А ние, намирайки се в същите тези обстоятелства, викаме към Бога, и плачем, и стенем: „За какво, Господи, така ни наказваш?”. Понеже в нашия, в кавички, християнски свят всичко е обърнато буквално с главата надолу.

За голямо съжаление, съвременните православни хора са изоставили едно много важно спасително занимание, което имали нашите благочестиви предци, – това е ежедневното четене на житията на светите Божии угодници. Всеки ден ние можем, четейки житията на светиите, да насищаме своя дух с това правилно светоусещане, което ще ни изправлява и води в Царството Божие. Подобно въздействие върху вярващия човек има четенето на молитви. И затова да не отлагаме това спасително занимание. Сега ние нямаме абсолютно никакви оправдания, че не правим това. Имаме интернет и достатъчно е да влезем във всеки православен сайт с календар, за да имаме пред очите си житията на всички свети угодници Божии.

Нека си пожелаем, да не изпадаме в леност, да четем житията на светите и, назидавайки се от техния живот и подвизи, да изправляваме себе си, да станем недоволни в дълбините на душите си от самите себе си. Тогава ще видим колко прекрасен е животът, колко милостив е Господ, колко много ни дава Той за спасение. Амин.

Превод със съкращения: Иконом Йоан Карамихалев

Източник: 
www.troitse-paraskevo.ru