ПРОПОВЕД НА ПРАЗНИКА УСПЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Иерей Александър Дерменев

 

В името на Отца и Сина, и Светия Дух! Днес, скъпи братя и сестри, отбелязваме големия празник Успение на Пресветата Владичица наша Богородица и Приснодева Мария. В сравнение с другите богородични празници най-голямо внимание се отделя именно на този велик празник. Както знаем, именно преди Успение е установен двуседмичен пост, когато ние се подготвяме за този велик празник. Този пост по своята строгост е приравнен към Великия пост. И днешният празник е негов завършек.

В тропара на този празник се пее за това, че «во успении мира не оставила еси, Богородице,/ и молитвами Твоими избавляеши от смерти души наша». Т.е. Богородица след своето успение, след отпътуването от този свят не ни оставя и със своето застъпничество спасява човешкия род.
«И молитвами Твоими избавляеши от смерти души наша». От Библията ние знаем, че смъртта не
e била предназначена за човека, Адам и Ева били безгрешни и затова не били смъртни, т.е. човешката природа не била смъртна. Но след като първият човек съгрешил, човешката природа станала смъртна. Но човешката душа била и си остава винаги безсмъртна. А тук в тропара се говори за смъртта на душата. Какво значи това? Смъртта на душата е когато човек престава да се грижи за нея. Ако има душевни пристрастия, тогава се приближава душевната гибел. Когато човек се вкоренява в злото, тогава действително се случва тази смърт на душата. А Пресветата Богородица и Приснодева Мария със своите молитви избавя от смърт душите ни. Около Престола Божи, стоейки отдясно на нашия Господ Иисус Христос, тя със своите молитви и застъпничество помага на всички нас. Нашият Господ Иисус Христос, както е написано в Евангелието, извършил първото свое чудо благодарение на Богородица: в Кана Галилейска на сватбата по нейна молба претворил водата във вино.
Ако човек се вкоренява във злото, тогава злото става корен на всички негови дела, сърцевината на неговия дух. А Пресвета Богородица ни помага да се избавяме от всички грехове и със своите молитви помага да спасим душите си. Амин.

Превод: Иконом Йоан Карамихалев

Източник: 
www.serafim-penza.cerkov.ru