ПРОПОВЕД НА ПРАЗНИКА РОЖДЕСТВО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил

 

В името на Отца и Сина и Светия Дух! Празникът Рождество на Пресвета Богородица е първият от дванадесетте Господски и Богородични празници. Именно с този празник започва църковната година и съвсем не е случайно, защото хронологически цялата евангелска история започва със събитието на Рождеството на Пресвета Богородица.

Дева Мария принадлежала към две епохи. От една страна, на Ветхия Завет – Тя се родила в благочестивото семейство на хора, живееши в духовната атмосфера на Ветхия Завет; но едновременно Тя станала по плът Майка на Сина Божи, на Богочовека, Господа Иисуса Христа, Който донесъл на света Новия Завет. Затова Тя едновременно принадлежи и на Ветхия Завет, и Новия Завет, и неслучайно празникът Рождество на Пресвета Богородица е първия в годината от дванадесетте големи празници.

Дева Мария била възпитавана в благочестивото семейство на Йоаким и Анна, но съвсем особено влияние върху Пресветата Дева произвело Нейното обучение при храма. Благочестивите родители – имало такава традиция в Йерусалим – отдавали децата на възпитание при храма, защото там ги обучавали в основите на вяра и приобщавали към реалното благочестие. Там децата получавали това, което не могли да получат никъде другаде, ни в дворците, ни в колибите, – реален духовен житейски опит, съприкосновение със светините; оттук и произтичало особеното почитане на Йерусалимския храм.

До неузнаваемост са се изменили времената, ние живеем в съвсем друга епоха, но смислите, заложени в събитията на Рождеството на Пресвета Богородица, нямат никакви временни граници, те се отнасят и до нас. И вие трябва ясно да разберете, че всяко родено дете, всеки нов живот трябва да бъде в най-възвишения смисъл на тази дума посветен на Бога. Това не значи, че всеки човек трябва да стане свещенослужител, монах или монахиня, – това съвсем не е така. Посвещението на Бога означава съгласие на родителите детето им да стане щастливо, никакви житейски изпитания, никакви съблазни, никакви житейски трагедии да не съкрушават духа му, защото само човек, силен духом, може да бъде щастлив. Кой от нас не е преминавал през житейски изпитания? Хората на възраст могат да изброят множество събития от своя живот, от които буквално е зависело тяхното бъдеще; младите още нямат такъв опита, но и те ще преминат през него. С други думи, за да преодолеят реалните трудности в живот, да запазят самите себе си, е нужно да притежават сила на духа, която древните намирали в Йерусалимския храм и която днешните хора намират в храма Божи.

Посещението на Божия храм е такова докосване до духовния заряд, без което нашите вътрешни сили несъмнено отслабват, даже ако ни изглежда обратното. Храмът е място, където ние се свързваме духовно с Божествената благодат, която немощните лекува и оскъдяващите възпълва, и болните изцелява, разумът укрепява, силата на волята закалява. Именно Божествената благодат, без да разрушава нашата свобода, ни дава вътрешна сила, за да изживеем този живот достойно.

Довеждайте своите деца в храма Божи. Помнете, вие им желаете щастието! А не може би няма истинско щастие, ако Божията благодат не присъства в сърцето на детето. Това са прости истини; а ако в храма редом с родителите няма деца, тогава ни очакват тежки времена. Затова възпитанието на децата, тяхното въцърковяване е това непременно действие, което трябва да вършат и Църквата, и родителите, и бабите, и дядовците. Колко просто е да разберем, че там, където е Бог, там е силата; където е Бог, там е енергията; където е Бог, там е способността да се съпротивляваш на изкушенията, на съблазните, които така често погубват младия живот! Човек става по-силен и способен да постига успех тогава, когато е вътрешно, духовно силен. И тази сила се натрупва същата тази възраст, когато благочестивите родители довели Пресветата Пречиста Дева Мария в храма Божи, когато започнало Нейното истинско духовно възхождане към необозримите върхове на духовния живот.

По молитвите на Пречистата и Преблагословена Царица Небесна Господ да благослови нашите родители и деца, да помага на нашата младеж и да помага на всички нас да се укрепяваме във вярата, а чрез това да укрепваме личния, семейния, обществения живот, да укрепяваме духовните основи на битието на нашето възлюблено Отечество. Сърдечно поздравявам всички вас с празника Рождество на Пресвета Богородица. Амин.

Превод със съкращения: Иконом Йоан Карамихалев

Източник: 
www.patriarchia.ru