НEДЕЛЯ ТРЕТА СЛЕД ПАСХА, НА СВЕТИТЕ ЖЕНИ-МИРОНОСИЦИ

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Протойерей Александър Ганаба

 

Христос воскресе! В името на Отца и Сина и Светия Дух! Продължавайки да празнуваме Светлото Христово Възкресение, радвайки се за Пасхата Господня, ниe с вас сега с особено усърдие се обръщаме молитвено към светите жени-мироносици. Техният подвиг е известен и прославен в множество църковни песнопения, посветени на Светата Пасха. Но днес заедно с жените-мироносици Светата Църква прославя и паметта на праведните Йосиф и Никодим – на същите тези Йосиф и Никодим, които погребали нашия Спасител и Господ Иисус Христос.

Защо Светата Църква обръща сега особено внимание на тези двама свети мъже, наред с жените мироносици? – Понеже, скъпи братя и сестри, ние с вас често, без да имаме истинско знание за човека, дръзваме да съдим за него, гледайки само на неговото външно положение.

Апостолите вървели заедно с Христос. Бихме могли да предположим, че те били верни на Господа докрай. А ето, Йосиф и Никодим, те не вървели заедно с Господа. Никодим ходил само два пъти през нощта при Иисус Христос, за да слуша Неговите спасителни беседи, да Му зададе въпроси, които са го измъчвали. Но какво положение заемали тези двама човека?

Йосиф бил богат човек и, като състоятелен, богат човек, влизал в числото на лицата, управляващи тогавашния Израил. И от него зависели много неща. Той бил дотолкова богат, че имал възможност да придобие за себе си пещера, да я благоустрои, при това тази пещера била практически край град Йерусалим – това могли да си позволят само много богати хора. Наистина, тази пещера, която Йосиф бил приготвил за своето погребение, отдал за погребението на Господа Иисуса Христа. Но ако бихме съдили по външното положение и знаем, че Христос бил осъден от тези, които били на власт тогава, хора богати, ние и за Йосиф бихме помисли, че е бил също такъв.

А Никодим бил член на Синедриона – на същия този Синедрион, който осъдил Христос за богохулство, на същия този Синедрион, който търсел лъжесвидетели, който подкупил Иуда. И никой не знаел, че той нощем ходел при Христос, че бил таен ученик Христов. И ако бихме съдели по външността, то тогава и него бихме причислили към тези, които осъдили и разпънали Христос.

Колко несправедлив е човешкият съд, незнаещ сърдечните тайни на човека, незнаещ неговите мисли, незнаещ неговите чувства! И ето, Светата Църква сега ни предлага да почетем тайните ученици на Господа Иисуса Христа, Йосиф и Никодим, които се оказали в тежкия момент по-верни ученици Христови, отколкото явните ученици. И прославяйки тяхната памет, ние се обръщаме към тях с молитва и просим от тях, първо, да ни научат никога никого да не осъждаме, защото не знаем нищо за човека достоверно; и, второ, да ни научат да бъдем верни на нашия Господ Иисус Христос не само в пасхалната радост, не само в тържеството на своя живот, но и в тежки, трудни обстоятелства, тогава, когато ни се струва, че сякаш Господ е умрял в нашия живот, така, както това станало с Йосиф и Никодим, когато те погребвали умрелия Христос.

Да се обърнем с такава молитва към тези двама свети хора, да поискаме от тях да умоляват възкръсналия Господ в нашите сърца винаги да гори любов към Христа, винаги да Му бъдем верни, да Го следваме по този път, който Той е открил за всички нас, като възкръснал от мъртвите, победил смъртта, победил силите на злото; и сега нищо не е страшно за нас, ако бъдем заедно с възкръсналия Христос. Христос воскресе! Воистину воскресе Христос! Амин.

Превод: Иконом Йоан Карамихалев

Източник: 
www.podolsk-sobor.ru