НЕДЕЛЯ ПЕТА СЛЕД ПАСХА, НА САМАРЯНКАТА

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Игумен Кронид (Карев)

 

В името на Отца и Сина и Светия Дух! Христос Воскресе!

Днес празнуваме Неделя на самарянката. В Светото Евангелие се разказва как Господ, минавайки покрай град Сихар, спрял при един кладенец. Учениците отишли в най-близкия град, за да купят храна и Спасителят останал сам. И при този кладенец дошла жена, с която Спасителят започнал разговор (вж. Ин:4:5-42).

В Евангелиeто не се упоменава името на тази жена, но Светото Предание го е запазило за нас, то звучи по гръцки – Фотина, а по нашему – Светлана. Срещата с Господа ѝ дала светлина и тя станала проповедница на истинската Светлина и претърпяла мъченическа кончина.

Внимателно размислете над думите от Евангелието. Защо дошла самарянката при кладенеца? Странен въпрос. Разбира се, за да почерпи вода. Така идвала тя всеки ден и ето срещнала Спасителя и говорила с Него. Започнала да говори с Него така, както понякога ние говорим със случаен човек. Трябвало да имаш много чувствително, внимателно сърце, за да видиш Господа, докато вършиш обичайните си дела.

Това е пример за нас, доколко и как нашето сърце трябва да бъде подготвено, за да чуе и изслуша Бога.

Какъв нравствен урок можем да извлечем от този евангелски откъс? Ние трябва да бъдем отворени, за да приемем Христос. А за да бъде чут нашият разказ за Христос от другите хора, ние самите трябва, преди всичко, да повярваме, да отворим сърцата си.

Господ чака ето този удобен случай, когато можем да застанем в правда пред Бога, когато можем да разкрием сърцата си. В Писанието се казва: „До дълбочината на сърцето” (Пс. 63:7). Именно там, в дълбочината на сърцето се извършва поклонението на Отца в дух и истина. И ние трябва да се постараем да очистим сърцата си, да ги разкрием пред Бога, да застанем в правда пред Него.

Авва Доротей пише, че има три вида лъжи: когато човек лъже мислено, другата, когато лъже с думи и третата, когато той лъже със самия свой живот. Трябва да се постараем нашият живот да бъде чист, нашият живот да бъде светъл, та, видели Бога, да смогнем да предадем Неговата светлина на другите, и, виждайки нашия живот в Христа, другите хора да повярват и да не се отвръщат от Бога. Амин.

Превод със съкращения: Иконом Йоан Карамихалев

Източник: 
www.monasterium.ru