ПРОПОВЕД НА ВЪЗДВИЖЕНИЕ НА КРЪСТА ГОСПОДЕН

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Протоиерей Генадий Героев

Поздравявам ви с празника Въздвижение на Кръста Господен! Всички ние знаем историята на намирането на Животворящия Кръст от царица Елена, майка на свети Константин Велики, която построила множество храмове в Йерусалим и околностите му. Благодарение на нейните подвижнически трудове били въздигнати много молитвени съоръжения в Светата Земя. Но днес аз искам особено да акцентирам внимание не върху историята, а върху смисъла на празника. Да се обърнем към думите на свети Ефрем Сирин, който е казал, че кръстът е разрушил идолите. Кръстът съкрушил идолите. За какво иде реч? Какво представляват идолопоклонството, идолите?

Идолите не са само това, което създавали за себе си древните хора, изхождайки от своите представи, често погрешни. Те са още и това, което ежедневно създаваме за себе ние, всеки от нас, в своята душа. Ако анализираме живота си, ще ги открием навсякъде. Понеже нашите идоли – това са нашите привързаности, мисли, това, което не ни пуска. А най-често – греховните наклонности. Това са нашият език, нашите желания. Това са всички тези идоли, които ние със свои сили не сме способни да съкрушим. И ние даже не се замисляме за това как те ни измъчват, а те ни мъчат ежеминутно.

Кръстът е оръдие против нашите вътрешни идоли. Но не е достатъчно просто да носим кръст – сега кой ли не го носи… Да и ние с вас, носещи кръст, продължаваме безкрайно да грешим, опровергавайки със своите постъпки Христос, Неговите думи, Неговото

учение.

Животът е сложен и непредсказуем, животът е крехък. Хората не могат да се избавят от болестите, от страданията – и човечеството затъва в пропаст, от която засега не се вижда изход. И само молитвата пред животворящия Кръст, който е положен в центъра на храма до отданието на празника, става спасителен за нас.

Цялата тази седмица е посветена на поклонението на Животворящия Кръст. Кръстът ни спасява от още голямото количество изкушения, съблазни, болести, страдания, които биха могли да дойдат в нашия живот. Кръстът ни спасява, животвори и ни води към вечния живот чрез страданията и смъртта на Него на Самия Спасител, Който е пострадал за всички нас и със Своята кръв, със Своите мъчения е изкупил целия човешки род.

Превод: Иконом Йоан Карамихалев

Източник: 
www.hram-ioanna-voina.ru