ПРОПОВЕД НА ПРАЗНИКА ПОКРОВ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Митрополит Евгений (Решетников)

В името на Отца и Сина и Светия Дух! Днес Църквата прославя Пресвета Богородица. Чудното явяване на Царицата Небесна станало в средата на X век в Константинопол. Във Влахернския храм, който бил препълнен с молещи се, се извършвала усилена молитва, защото Константинопол бил обсаден от сарацините. В църквата се молел благочестивият император Лъв, когото наричали Мъдрия, Константинополският патриарх Тарасий, който впоследствие бил причислен към лика на светиите, и множество благочестиви християни. По време на всенощното бдение двама човеци − Андрей, юродив заради Христа, и неговият ученик Епифаний, вдигнали очи към небето, видели молещата се Божия Майка, Която простирала над всички молещи се Своя омофор. Те изпаднали в ужас и благоговеен трепет. Скоро за това събитие узнал целият Константинопол. Опасността от сарацините отминала и по този повод било установено празненство.

Ние се молим в храмовете, и, разбира се, желаем омофорът на Божията Майка да се простира над всеки от нас. Навярно, често забелязваме, че нашите молитви не се изпълняват веднага. Защо става така? Господ чува всички молитви, но поради нашата греховност ние невинаги можем правилно да оценим своето духовно състояние и да разберем какво е нужно да просим от Бога в молитвата. Господ понякога бави изпълнението на нашите прошения, защото Той като Сърцеведец знае, че не е от полза сега да бъде изпълнено просимото. Нещо повече, за получаване на просимото е нужно да направим крачка към Бога. Какво означава тази крачка?

Преди всичко тя означава покайно състояние на душата и сърцето, т. е. осъзнаваие на своята греховност. Необходимо е да застанем на пътя на покаянието. Това и чака Божията Майка от всеки от нас. Затова в днешния ден да се замислим за своето духовно състояние и да положим усилия чрез покаяние да достигнем до осъзнаване на своята греховност. Да ни помага в това Господ и Царицата Небесна. Амин.

 

 

Превод: Иконом Йоан Карамихалев

 


Източник: 
www.puhtitsa.ee