ЗА ВЪЗКРЕСЯВАНЕТО СИНА НА НАИНСКАТА ВДОВИЦА

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Архиепископ Варсонофий (Винниченко)

В името на Отца и Сина и Светия Дух! Господ, обръщайки се към наинската вдовица, утешавайки я, казва: „Не плачи”. Тези думи ние често произнасяме, утешавайки човека в неговите скърби. В нашия свят, който е пълен с неприятности, раздори, всевъзможни кризи, ние също се поддържаме един друг, казвайки: „Не се разстройвай, не плачи”. Днес Иисус Христос, Който е Творец на Вселената, Сътворител на човека, утешава наинската вдовица, възкресявайки нейния единствен син.

Заедно с наинската вдовица в погребалната процесия вървели нейните роднини, жители на града Наин, които утешавали скърбящата вдовица, но не могли да я утешат. Иисус Христос, като видял страданията на майката в нейната мъка, я съжалил и, обръщайки се към умрелия, казал: „Момко! Тебе думам, стани!” И юношата, повдигайки се, седнал и започнал да говори.

Защо Господ в днешното Евангелие сътворил чудото с възкресението на сина на наинската вдовица? Хората, които присъствали на погребалната процесия, също така, както и ние, знаели от Ветхия Завет, че пророк Илия възкресил сина на сарептската вдовица, че пророк Елисей възкресил дете, затова хората, пред всичко, мислели, че сина на наинската вдовица бил възкресен от един от пророците. Но Господ с това чудо показвал на хората, че на всички нас предстои да възкръснем при Второто Пришествие на Иисус Христос. Всички ще възкръснат и обновеното тяло ще се съедини с вечната душа. Смъртта винаги ужасява, но на всеки човек е съдено да умре. Даже По-честната от херувимите Божия Майка не избегнала смъртта. Иисус Христос по Своята човешка плът умрял, но със смъртта смъртта победил, Той ни показал, че всеки човек ще възкръсне.

В зависимост от това как човек прекарва своя временен земен живот, как изпълнява Божиите заповеди, заповедите за Евангелските блаженства, зависи къде човек ще се окаже – от дясната страна на Иисуса Христа по време на Неговото пришествие или от лявата. Трябва да помним, че човек има свобода на избор, тъй като Господ го е надарил със свободна воля, като предложил при това единствено правилния път към спасение – да вървим след Христос – нашия Пастиреначалник. Ако човек се стреми да спазва каноните на Православната Църква, старае се да бъде ревностен християнин, изпълнявайки в своя живот Божиите заповеди той вярва в това, че ще възкръсне по време на Второто Пришествие и ще смогне да застане отдясно на Господа нашего Иисуса Христа.

Ние се молим, просим от Господа Бога Той и на нас да помогне да водим християнски начин на живот, та и ние, носейки според силите ни християнските подвизи: поста, молитвата, смирението, придобивайки и други християнски добродетели, да се сподобим с Царството Небесно. И тогава ние, произнасяйки в Символа на вярата думите: „…Чакам възкресение на мъртвите, и живот в бъдещия век”, също ще вярваме и ще се надяваме да се сподобим да възкръснем и да застанем отдясно на Господа нашего Иисуса Христа. Амин.

 

 

Превод: Иконом Йоан Карамихалев

 

 


Източник: 
www.lavra.ua