ПРОПОВЕД НА ПРАЗНИКА ОБРЕЗАНИЕ ГОСПОДНЕ

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Митрополит Павел (Лебед)

В името на Отца и Сина и Светия Дух! Днес ние, скъпи братя и сестри, сме свидетели на големи събития, извършвани от Господа от любов към нас заради нашето спасение. Ние с вас станахме свидетели как ангелите възвестили радостта за раждането на Богомладенеца, Който дойде на земята и сведе небето, за да станем ние небожители. Днес ние сме свидетели на изпълнението на закона Мойсеев, защото сега Господ приема обрязване. С това се извършва завета на Бога с човека, който Бог дал на светия праотец Авраам – всяка човешка плът от мъжки пол трябва да приеме това тайнство – праобраз на бъдещото Кръщение. Светите отци казват, че с това самият Господ ни учи на смирение и послушание към Църквата, защото Той, нямайки грях, ще каже впоследствие при Своето Кръщение на Иоан Предтеча: „Остави сега, защото така подобава да изпълним всяка правда” – правдата Господня, която свидетелства за истината и за нашето спасение.

Скъпи братя и сестри, днешният ден е велик и радостен. Господ приел и изпълнил всичко, което обещал, което подобавало да изпълни човека. Той във времето на Своето пребиваване на земята заради нашето спасение ще изпитва плътски страдания, насмешки и обиди, с това отново и отново учейки ни на кротост, смирение и любов. Господ ни учи винаги да бъдем готови във всички дни от нашия земен живот да разпънем страстите и пороците, да се облечем в новия човек, който ни е явил Христос.

Днес Църквата, скъпи братя и сестри, почита също великия угодник Божи Василий Велики, архиепископ на Кесария Кападокийска. Василий Велики живял през IV век. Неговият живот бил изпълнен с подвизи, трудове и молитви. Бидейки високообразован, Василий Велики твърдял, че знанията водят към познание на истината и на Бога. Човек, който е изучил науките, не носи бремето на знанията на плещите си, но винаги прибягва към него за познаването на Бога, на самия себе си и на своето спасение.

По думите на Василий Велики, пред него имало три пътя:  от дома – в църквата, от църквата – при своя духовен отец, от духовния отец – отново към науките, които го довели до великата тайна на човешкото спасение. В последната беседа на „Шестоднев” Василий Велики  разкрива смисъла на човешкия живот, дава пояснение за състоянията, които се случват на житейския път – за какво са те и каква трябва да бъде целта у човека.

Василий Велики подготвил всичко, та Вторият Вселенски Събор да утвърди истината,  състояща се в това, че третата ипостас на Светата Троица – Светият Дух е единосъщна и неразделна от Живоначалната Троица. Светият Дух е също такъв Бог като Отец и Син, Който винаги и навсякъде ръководи човешкия живот.

Всеки човек, който по житейския си път с молитва, търпение и любов носи своя кръст, е за нас пример на кротост и смирение, посочва ни този истински царски път, който е избрал Сам Господ. Навсякъде Господ възвестявал и напомнял на хората, че ние живеем временно на земята и че ни очаква Царството Небесно. Затова, скъпи братя и сестри, всеки празник, когато ние възпяваме и величаем Христа Жизнеподателя, заради нас и заради нашето спасение Роден от Пречистата Дева Мария и изпълнил закона Мойсеев, е за нас радостен, спасителен, напомня ни винаги да бъдем послушни на Едната и Неразделна Троица – на Отца, Сина и Светия Дух. Амин.

Превод: Иконом Йоан Карамихалев

 

Източник: 
www.lavra.ua