ПРОПОВЕД В НЕДЕЛЯ НА ТЪРЖЕСТВО НА ПРАВОСЛАВИЕТО

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Митрополит Филарет (Вахромеев)

 

В името на Отца и Сина, и Светия Дух! Скъпи братя и сестри! Бидейки укрепявани от духа Божи, ние изминахме първата седмица на Великия и спасителен пост. И днес, в първия от постните неделни дни, Светата Църква призовава вярващите към усилена духовна радост, определила за този ден особено празненство, наричано Тържество на Православието.

Тържеството на Православието – това не е само възпоменание за победата над иконоборчеството, както и над останалите ереси, някога разделящи единното тяло на Църквата Христова. Това, преди всичко, е тържество на нашия дух за съпричастност към Най-великата Истина – към Христос, Който е „пътят и истината, и животът” (Ин. 14:6). Ние справедливо твърдим, че в търсенето на истината се заключава смисълът на човешкото битие. Вътрешната потребност в търсене на тази истина, като че неизвестна, но търсена от мнозина в продължение на хилядолетия, е заложена в самата природа на човека от времето на неговото грехопадение, от този момент, когато той се лишил от животворното и радостно общение със своя Създател. Въплътилият се преди две хиляди години Господ, разрушил тегнещата над рода ни смъртна власт на греха, отново призовава човека в Своите обятия, призовава отново да стане участник във вечния живот със Спасителя и Бога.

Днешното евангелско четиво служи като напомняне за този призив Господен, отправен към всички хора и особено към вярващите в Христа. Историята на призоваването от Господа на апостол Натанаил, човек съмняващ се, но все пак търсещ Истината и намерил я в личния призив на Бога, трябва да ни послужи като повод за осъзнаване на нашето собствено призвание. Ние вярваме в Христа и следователно вече сме призвани подобно на Натанаил, защото сам Господ казва: „Никой не може да дойде при Мене, ако не го привлече Отец, Който Ме е пратил” (Ин. 6:44). И като отговор на този призив, отговор не само с думи, но с дело, трябва да служи нашият живот, изпълнен със смиреномъдрие, покаяние и любов към Бога и ближните ни. Да се замислим за това днес, преминавайки първата степен на великопостния подвиг, водещ ни към среща с Възкръсналия Христос, – да се замислим и постараем да изправим житейския си път. И тогава Тържеството на Православието, истинското духовно тържество, ще се извършва непрестанно в душите ни, просвещавайки ни със светлината на Божеството, посочващо ни пътя към спасението и вечната слава с нашия Спасител.

И Господ да укрепи всички нас в нашия стремеж към Него. И нека сегашният ход на святите и спасителни дни на Великия пост ни помогне, откликнали на Божия призив, да се сподобим достойно да възприемем духовните плодове на идващия празник на Възкресението Божие, на светлата Пасха Христова! Амин!

Превод: Иконом Йоан Карамихалев

Източник: 
www.mf-memory.by