ПРОПОВЕД НА УТРЕНЯТА НА ВЕЛИКА СЪБОТА С ЧИНА НА ПОГРЕБЕНИЕТО НА СПАСИТЕЛЯ

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Митрополит Кирил (Наконечний)

Скъпи братя и сестри! Ние стоим пред Плащаницата, пред Тялото току-що снето от Кръста на нашия Господ Иисус Христос. Сега ще пристъпим към Него и ще го целуваме заедно с Йосиф, Никодим, Йоан Богослов, заедно с Пречистата Богородица и жените, които по-късно Църквата нарекла жени-мироносици – с тези, които останали до последните мигове от земния живот и кръстните страдания на Господа редом с Него.

Днес човечеството е избрало вместо Спасителя разбойника и това също е показателно за нашия живот. Ние често говорим за липсата на справедливост, гледайки около себе си с пристрастно око. И ето това качество на нашия живот ярко изпъква чрез отказа на народа да помилва Този, Който изцелявал разслаблени, очиствал прокажени, възкресявал мъртви – всичко е забравено, разбойникът е по-наблизо. Затова, докато съществува християнството, ще има и такива, които избират живот по-разбираем, греховен и далеч от Христос. Но когато се появяват истински християни, към тях водят пътеки, които не са обрасли с трева – към такива, като св. Серафим Саровски. Светлината на неговата християнска душа привличала много и много хора. И в края на краищата такива хора като преподобни Серафим, имало немалко, има и днес. Докато съществува светът, в него има християни, които носят в себе си отблясъка на тази божествена светлина на Христовото Възкресение.

Утре ще очакваме слизането на Благодатния огън като символ на продължаване на живота. Всички очакват неговото слизане с мисълта ще ни помилва ли Господ, ще продължи ли нашият живот през настоящата година. И в тази свята нощ, докато Господ е в ада, нека се молим Той да ни даде живот, време за покаянието, да ни даде възможност да се изправим и да дойдем при Него, да целунем Неговите пречисти нозе, да поблагодарим за дарувания живот и да възкръснем за вечен живот. Нека това вътрешно християнско чувство да бъде в нашия живот, та никакви бури на лукавия свят да не потопят нашата безсмъртна душа. Всичко това, което не е свързано с Христос, не е свързано и с вечността. Желая всички ние да си останем християни и в този живот, и в живота в бъдещия век да бъдем с Христос!

 

Превод: Иконом Йоан Карамихалев

 


Източник: 
www.tatmitropolia.ru