ПРОПОВЕД НА ПРАЗНИКА НА СВ. ВМЧК И ПОБЕДОНОСЕЦ ГЕОРГИЙ

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Митрополит Корнилий (Титов)

Скъпи братя и сестри! Сред огромния сонм на светите мъченици сияят светите великомъченици, претърпели за Христа особени ужасни страдания, и чийто подвиг има голямо значение за целия християнски свят. Сред великите мъченици светата Църква днес почита Георгий Победоносец.

Изображението на  Георгий Победоносец на кон символизират победата над всичко зло, което твори дяволът — древний змий (Откр. 12, 3). Когато гледаме иконата на свети Георгий, ние виждаме мъжествения воин, който имал смелостта да срази злото заради избавлението на мнозина.

Всеки от нас, имйки покровителството на  Христа и желанието да спасиш душата си  от погибел,  може да се вдигне на борба за своята безсмъртна душа, която като невеста принадлежи на Жениха Христа.Да се научим да побеждаваме злото и греха в нас самите, и с тази победа да освободим душата си от оковите на съблазните и страстите, в които лукавият често я заключва. Тогава Господ ще ни подаде сили и разум, та, подобно на великомъченика Георгий, да помагаме на ближния си в тази нелека и постоянна борба. С молитва към свети Георгий да оградим нашите души от всякакво дяволско попълзновение, за ги запазим светли и чисти, за да настъпи в двореца на Небесното Царство любов и красота!

Превод със значителни съкращения: Иконом Йоан Карамихалев

Източник: 
www.starove.ru