СЛОВО НА ПРАЗНИКА РОЖДЕСТВО НА ПРОРОКА, ПРЕДТЕЧАТА И КРЪСТИТЕЛЯ ИОАН

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Архимандрит Иоан (Крестьянкин)

Служител и пазител на неизречените чудеса Христови Иоан Предтеча бил дотолкова велик, че Църквата празнува не само неговата кончина, но и неговото зачатие, и рождение и спомена за неговата мисия на Кръстител на Спасителя на празника Събор на Иоан Предтеча.

Светото Евангелие е запазило за живота на Иоан Кръстител само това, което непосредствено било свързано с живота на Христа Спасителя, а затова сведенията за него са оскъдни. Под закрилата на майчината любов възраствал за служението на Своя Христос. Пустинята станала майка и баща на този, който трябвало да стане служител на Словото. И в безмълвието на пустинята той се подготвял да заговори с гласа на Истината в хорската пустиня. И кой, ако не Бог, го обградил с ангелски грижи, дал му силата, мъдростта и дръзновението на пророк Илия. И гръмко прозвучал първия призив от проповедта на Иоан: покайте се, защото се приближи Царството Небесно (Мат. 3:2). Най-грешни от най-грешните и пред вас сега се открива пътя към спасението, към живота. Само се покайте.

Житейският пример на светия пророк, Предтеча и Кръстител Господен ни учи как да живеем, угаждайки на Богу, как да се спасяваме в греховния свят. Той ни учи винаги да жадуваме явяването на Господа и Спасителя в нашия личен живот. Той ни учи винаги и във всичко да желаем да узнаем Божията воля за нас. Иоан Предтеча и досега ни проповядва, че първата крачка по пътя към Господа е покаянието и очистването от сквернотата на греха. Нека се каем и да творим достойни плодове на покаяние. Амин.

Източник: 
www.optina.ru