ПРОПОВЕД НА ПРАЗНИКА НА СВ. ДИМИТРИЙ СОЛУНСКИ

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Свещеник Димитрий Корнеев

Днес почитаме паметта на свети великомъченик Димитрий Солунски. Той бил човек с удивителна съдба. Баща му бил проконсул (по нашему – губернатор), управлявал провинция на Римската Империя и, разбира се, според закона не могъл да бъде християнин. Но и бащата, и майката на св. Димитрий, въпреки официалните забрани, тайно изповядвали християнството и, очевидно,  са възпитали и сина във вярата Христова.

Димитрий бил виден пълководец. За военни заслуги скоро след смъртта на баща му той станал проконсул на град Солун, но, въпреки високия пост и забраната под страх от смърт  да изповядва  християнската религия,  продължавал всячески да подкрепя християните, сам проповядвал християнството. Много бързо донесли за това на императора, и той,  завръщайки се от поредния военен поход, въвел войската в Солун с цел да арестува Димитрий. Узнал за намеренията на цезаря Димитрий, разбрал, че му предстои много сложен разговор с императора. Но той знаел, че не ще се отрече от Христа, че ще бъде изтезаван, измъчван и в края на краищата убит. Той започнал да се готви за това: разпродал цялото си имане, раздал парите на бедните. Когато го заловили и хвърлили в тъмница, Димитрий започнал да се моли и да се настройва за мъченическа кончина. На всички уговорки на императора да се отрече от християнството той отговарял с отказ и бил умъртвен. Християни тайно погребали тялото му недалеч от лобното му място.

Мощите на светеца били открити едва след сто години, когато вече гоненията на християни били приключени. Те били поставени в специално построена от християните базилика в самия център на древния Солун и след известно време започнали да мироточат..

В нашия всекидневен живот се срещат такива ситуации, когато е нужно да се проявим като християнин, а не да се отречем, да се срамуваме от своята вяра.  А ние, понякога, някъде си замълчаваме. Пред нас ругаят Църквата, християнството, а ние просто си мълчим. Не трябва, разбира се, да влизаме в някаква полемика, защото тя много често приключва с кавги и неприязън. Достатъчно е да кажем: „Това не е така. Това е лъжа. Вие говорите неистини”. И тези думи ще ни направят по-силни, отколкото дългото красноречие. А ние понякога се стесняваме, боим се какво ще кажат за нас и това, на свой ред е също отричане от Христа.

Нека се помолим на светия великомъченик Димитрий да ни укрепи във вярата и да ни даде сили да защитаваме християнството, да бъдем смели в християнската проповед.  Амин.Превод със съкращения: Иконом Йоан Карамихалев


Източник: 
www.1.sv-luka.ru