ПРОПОВЕД В НЕДЕЛЯ ПРЕДИ РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил

В името на Отца и Сина и Светия Дух! Последната неделя преди Рождество Христово се нарича на езика на църковния устав Неделя на светите отци. За какви отци става дума? Става дума за светите Божии угодници, които предшествали Господа и Спасителя, т. е. за светиите от Ветхия Завет.

Кои пък били тези светии? Нали Господ още не бил дошъл в света и още не се извършило изкуплението на човешките грехове. Кой пък се удостоил тогава със святост, кой се удостоил с общение със Самия Бог? Имало такива свети мъже, които се наричали пророци, т. е. тези, които са възвестявали Божията правда. Те пазели вярата в единия истински Бог и вярата в това, че ще дойде Избавител на целия свят, Спасител, Месия.

Днешното възпоменание за светите отци, тези удивителни герои на духа, хора с невероятна духовна сила, пазещи вярата в Единия Бог в морето на езичеството, ни заставя да се замислим за това, че вярата, която ни е дадена, днес не изисква огромни усилия, за да я приемем и даже не изисква огромни усилия, за да живеем според нея, защото от времето на идването в света на Христа Спасителя започнала да се формира църковната община, силна духовно и интелектуално. Достатъчно е да си припомним за най-великите прозрения на светите апостоли и отци на Църквата, които били водещи мислители и действително могли да със своя духовен поглед да провиждат в бъдещето. Но нужно е днес да се замислим ето за какво: как отците умеели да запазват вярата в това безбрежно езическо море, как те могли да вървят против течението или, както е прието сега да се казва, против мейнстрима, така и днешните християни трябва да помним подвига на светите отци и никога да не се предаваме без всякаква духовна съпротива на тези сили, които сега образуват основния поток и влекат към лъжливи цели и към поклонение на лъжовни ценности. В някакъв смисъл този подвиг днес е облекчен от това, че съществува Църквата Христова, Ковчегът на спасението, в която ни се дарува Божествена сила, силата на благодатта Божия, изправяща нашите житейски пътища, даваща ни сили да се съпротивляваме на греха и действително спасяваща човека, както казва Свещеното Писание чрез устата на апостол Павел: „по благодат сте спасени чрез вярата” (Еф. 2:8).

Не напразно са дошли в света светите праотци, святите отци, а после светите апостоли, мъченици, преподобни; ненапразно те са явили на всички нас най-великия образец на светостта – именно за това, щото, вглеждайки се в техния житейски пример, и самите ние да ставаме по-силни, способни да вършим добри дела и да живеем според Божия закон.

На всичко това ни учи днешният знаменателен ден, последната неделя преди Рождество Христово, когато възпоменаваме светиите от ветхозаветно време – светиите, които дошли в света преди Рождество Христово и с особена сила на своята вол и, несъмнено, с помощта Божия, изливана върху тези одухотворени мъже и жени, запазили вярата в идването на Господа и Спасителя. По техните молитви да укрепи всички нас Господ в православната вяра, благочестие и чистота, в живот в съответствие с Божия закон. Амин.

 

Превод със съкращения: Иконом Йоан Карамихалев

Източник: 
www.patriarchia.ru