СТЪЛБ НА ПРАВОСЛАВИЕТО (слово за св. Атанасий Велики)

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Иконом Йоан Карамихалев

„Стълб си бил на Православието, като си утвърдил Църквата на Божествените догмати, свещеноначалниче Атанасие, защото, като си проповядвал проповядвайки Сина Единосъщен на Отца, си посрамил Ария. Отче преподобни, Христа Бога моли да дарува нам велика милост” (тропар на празника)

Нито един от пастирите на Църквата не е имал толкова голямо влияние върху събитията през IV век, както свети Атанасий, твърд и пламенен защитник на Православието от арианството. На младини той изучил множество науки, но при това образованието на ума у него се съединявало с образованието на сърцето: той се родеел по дух с подвижниците в пустинята и не пропускал случай да общува с тях. Така той неведнъж навестявал преподобни Антоний Велики и на много неща се научил от него. Светителят посветил на борбата с арианството 48 години. Арий, основоположник на ереста, твърдял, че Христос е сътворен Бог и с това обезсмислял целия смисъл на спасението на човека от вечната смърт. Последствията от ереста били разрушителни, но да се улови богословската разлика не било лесно. Затова в отговор на трудовете си Атанасий срещал и неразбиране, и клевети. Но, претърпял докрай, той съхранил чистотата на вярата и бил наречен Велики.

Свети Атанасий пребивал на епископската си катедра много дълго – от 327 година до 373-та, но почти през цялото това време, малцина го виждали в Александрия, с изключение на много кратки промеждутъци от време и през последния, около десетгодишен период, защото през това време той бил или в изгнание, или на заточение, или просто се укривал, защото съществувала голяма заплаха за живота му. Но може да се каже, че той бил мерило за православие. По него се равнявали останалите епископи, като следели с кого от другите епископи св.Атанасий влиза в общение и с кого не. Понеже имало епископи, които не били твърди последователи на арианската ерес, но влизали в съгласие и общение с арианите. С такива епископи св. Атанасий преустановявал всякакво общение.

Нека и ние да бъдем днес така бдителни по отношение на чистотата на вярата както чествания днес Божи угодник, да не се поддаваме на стихиите световни, да не се боим от хули, клевети и утеснения, за да можем и ние да наследим Царството Небесно, където свети Атанасий и всички светии пребивават. Амин.