СЛОВО ЗА СВ. МЧК ТРИФОН

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Иконом Йоан Карамихалев

„Твоят мъченик, Господи, при своето страдание прие от Тебе, нашия Бог, нетленен венец. Защото, имащ Твоята подкрепа, мъчителите повали и съкруши на демоните безсилната дързост: с неговите молитви спаси нашите души“ (тропар на мъченика).

Велик пример на Христова любов ни е показал свети мъченик Трифон, чиято памет честваме днес. Господ му е дарувал от млади години сила да изгонва бесове и изцеления от различни болести. Той помагал на всички страдащи, а искал само една отплата – вяра в Иисуса Христа, с Чиято благодат той и изцелявал немощните. А особено се прославил свети Трифон, когато изцелил бесноватата дъщеря на римския император Гордиан.

Веднъж свети Трифон със силата на своята молитва спасил от глад жителите на родното си село, прогонвайки вредните насекоми, изтребваши житните посеви и опустошаващи полята.

В тези времена езическите управници подлагали християните на страшни гонения. Когато на престола се възкачил император Деций, жесток гонител на християните, властите получили донос срещу свети Трифон, че той смело проповядва вярата в Христа и привежда мнозина към Кръщение.

Юношата бил едва на седемнадесет години! И ето бил заловен и доведен на разпит. Принуждават го да се отрече от Христа, но той безстрашно изповядва своята вяра. Подлагат го на жестоки изтезания, на безчовечни мъчения. Свети Трифон претърпявал всички мъченияе мъжествено, без да издава стон. Мъчителите разбрали, че нищо не ще постигнат и обезглавили свeтия мъченик с меч.

Разбира се, примерът на свети Трифон ни показва как Божествената благодат дава сили, подкрепя човека, който непрестанно се моли и отправя към Господа зов за помощ. Ето и преди смъртта си светият мъченик се молил и благодарил на Бога, подкрепящ го в страданията.

Приживе свети Трифон откликвал на най-малки просби и беди. И сега, застанал пред Божия Престол, той се моли за нас. Понякога хората казват: е, как да се обърнем към Бога с молитва за нещо дребно, за някаква обичайна житейска неуредица? Но Господ чува всички наши молитви и знае за тях още преди ние самите да започнем да се молим. И мъченик Трифон ни помага. Може с часове да се разказва за тези чудеса, които стават по отправена молитва към светеца. По молитва, изпълнена с вяра. Нали не вярата се ражда от чудесата, а чудесата произтичат от вярата, че Господ е край нас, че той ще ни помогне.