СЛОВО НА ПРАЗНИКА НА СВЕЩЕНОМЪЧЕНИК ХАРАЛАМПИЙ МАГНЕЗИЙСКИ

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Митрополит Кирил (Наконечный)

Ние трябва да осъзнаем и осмислим думите на Господа „където е съкровището ви, там ще бъде и сърцето ви“ (Мат. 6:21). Сърцата на тези, за които съкровището е нашият Бог, пребивават с Него. Тези пък, които търсят съкровище в други места, водят съвсем друг живот. Желателно е в своя живот да придобием истинското съкровище. Това е нашият Господ Иисус Христос и нашата скъпоценна вяра – наследството, завещано ни от предците, това е светото Православие, което е съхранило и укрепило нашата страна.

Православието ни дава такава сила на духа, благодарение на която въпреки многото съткресения ние с вас сме още живи. Това е голяма милост Божия. Ние трябва да живеем така, че човеколюбивият Бог да види нашия стремеж към вечния живот. Всеки преживява земния живот различно. Беднякът може да бъде завистлив и зъл човек, а богатият - добър и човеколюбив. В живота има много противоречия и ние нищо не знаем за другите хора. Но всеки от нас знае себе си.

Много важно е нашият вътрещен живот да бъде съсредоточен в Христос, в Неговото учение, особено сега, когато се подготовяме да встъпим в светия и спасителен Велик пост. Дава ни се време за очистване. Какво ще бъде това време, зависи от нас. Ръката на Божествената милост и любов е протегната към нас, в отговор трябва да протегнем своята ръка. А за това е нужно голямо вътрешно желание, нужно е разбиране за смисъла на земното битие. Да даде Бог, намерили веднъж смисъла, да не го губим вече.

Нека всички ние да бъдем така мъжествени и добри като свещеномъченик Харалампий. Господ го удостоил с мъченически венец, светецът пострадал за Христа вече в преклонна възраст. Да даде Бог нашите деца да доживеят до такава почтена възраст, а за това трябва да водят праведен начин на живот, да почитат своите родители: „Почитай баща си и майка си, (за да ти бъде добре и) за да живееш дълго на земята“ (Изх. 20:12)

Почитайте родителите, молете се на светите угодници Божии, отправяйте своя поглед към Небето, обръщайте душата си към Бога. И Господ ще даде толкова години земен живот, колкото на всеки е необходимо, за да наследи вечното Небесно Царство. Да станем наследници на Царството Небесного – ето какво ви желая най-напред. Добро здраве на всички, Божията помощ, утешение, а също твърдост на духа, мъжество и вярност към Бога, каквито имал свещеномъченик Харалампий.

Превод: Иконом Йоан Карамихалев

Източник: 
www.tatmitropolia.ru