ПРОПОВЕД НА ПРАЗНИКА СВЕТИ ДУХ

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил

На втория ден на празника Петдесетница ние възпоменаваме слизането на Светия Дух върху апостолите и върху цялата Църква, и в това събитие се отразява преизобилната Божия любов към хората.

Присъствието на Бога в човешката история, сега чрез Дух Свети, е много важен фактор, определящ оптимистичния поглед на християнина към живота и историята. В света има твърде много зло и понякога ни се струва, че злото безгранично господства. Защо е така? Тъй като често цялата власт и сила е в ръцете на тези, които имат богатство, материални средства. А хората, опиращи се на властта и богатството, вършат много беззакония и грехове, и затова у хора благочестиви възниква нерядко впечатлението, че светът лежи в грях и няма пролука между облаците, които са се сгъстили над човешкия род. Но има пролука, през която се вижда небето на Божествената слава, вижда се светлината на вечността и тази пролука не е нищо друго, освен действието на Светия Дух, което разпръсква мъглата и тъмата на човешкото беззаконие.

Светият Дух реално пребивава с човешкия род, но не с всеки и не автоматически. Идването в света на всеки човек не предопределя, че върху него ще се излее благодатта на Светия Дух. Но когато човек встъпва на пътя на спасението, приема тайнствата Кръщение, Миропомазване, тогава върху него се излива благодатта на Светия Дух, която е дарувана на човешкия род чрез страданията, смъртта и Възкресението на Самия Спасител. Ето защо светите отци наричали Църквата Църква на Светия Дух - защото Светият Дух живее и действа в Църквата Божия, в общината на вярващите. Именно тук със силата на Светия Дух се прощават човешките грехове, именно тук човек се възражда за вечен живот, преодолявайки бремето на греха и много скърби. Всяка победа на човешкия дух в Църквата, която особено ярко се проявява чрез подвига на светите угодници, не е нищо друго, освен знак за присъствието Дух Свети, защото извън действието на благодатта на Светия Дух е невъзможно това, което са показали в живота си светите угодници. Без присъствието на Светия Дух е просто невъзможно да се разбере невероятното за странични наблюдатели явление - историческото съществуване на Църквата.

Дух Свети да пребивава над Църквата ни, над страната ни, над народа ни и особено над тези, които, пазейки православната вяра, се устремяват по житейския път, който Господ ни сочи като път на спасението, водещ в Царството Небесно. Амин.

Превод със съкращения: Иконом Йоан Карамихалев

Източник: 
www.patriarhia.ru