В столичния храм "Св. София" ще бъде представена нова книга с проповеди на Руския патриарх Кирил

Версия за печатВерсия за печат

Сборникът с великопостни проповеди „ТАЙНАТА НА ПОКАЯНИЕТО” на Патриарх Московски и на цяла Русия КИРИЛ излезе на български език. Книгата се издава от Руското подворие в София по повод 70-годишнината на Негово Светейшество патриарх Кирил. Преводът от руското издание е на иконом Йоан Карамихалев от столичния храм „Света София”.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софиски митрополит Неофит представянето на изданието ще се състои на 6 декември от 18 ч. в храм „Св. София”. Програмата на вечерта включва и изпълнения на хора при храма-подворие „Св. Николай” на Московския и на цяла Русия патриарх в София, който в този ден отбелязва своя храмов празник.

Настоящата книга „Тайната на покаянието” съдържа 113 проповеди, произнесени през първата седмица на Великия пост – от Неделя на всеопрощението до Тодорова събота, 21 проповеди, произнесени през други седмици на Великия пост – от Неделя Православна до Неделя пета на Великия пост и 26 проповеди, произнесени през Страстната седмица или общо: 160 проповеди, произнесени от 2001 до 2011 година.

В проповедите се разглеждат темите за добродетелите, които свети Ефрем Сирин в своята великопостна молитва измолва от Бога да му помогне да придобие, и за пороците, от които да го предпази. Засягат се още въпросите за поста и молитвата, за прошката, за греха и покаянието, за послушанието към Бога, за любовта към ближните и враговете, за милосърдието, за кръстоносенето, за Божия съд и др.

Приканват се православните християни да вземат участие в тържеството!