Лъжедуховност

ПО КАКВО СЕ ОТЛИЧАВАТ ПРАВОСЛАВНИТЕ ОТ НЕПРАВОСЛАВНИТЕ? (детски въпрос към свещеника)

Автор: 
Протойерей Александър Елатомцев

Православните не можеш да сбъркаш с никой друг! Отначало те надяват специална православна дреха и пускат специална православна брада. После започват да правят забележки на всички и всички да поучават.

Източник: 
www.m.ok.ru

ЗА ВЕГАНСТВОТО, ВЕГЕТАРИАНСТВОТО И МОРАЛА

Автор: 
Прям Словов

Намерението ми с този текст ни най-малко не е да разпалвам съществуващите безсмислени спорове между вегани (вегетарианци) и всеядни, а по-скоро е да обърна внимание върху някои спекулации с „моралния аспект“ на веганската и вегетарианска идеология.

Източник: 
в-к "Лечител"

Зареждане с енергия

Автор: 
Свещ. Ясен ШИНЕВ

В нашите православни храмове понякога се забелязват причудливи гледки - посетители, които с разтворени длани гледат нагоре или са ги прелепили плътно до някои от иконите и шепнат с трепет неизказани слова. Някой би побързал да каже - чудесно, защото храмът е място за уединение и мистично търсене на Бога и колко е хубаво, че има хора с жива и гореща вяра! Но дали е така. Това е наистина картина на съкровения разговор на душата с Бога,прозорец към борбата за нейното спасение и мистика, но не здрава, а болна.

СТАРОСТИЛНИЯТ РАЗКОЛ У НАС* - Историко-каноническо изследване

Автор: 
Алексей Стамболов

„Да разделиш Църквата е не по-малко зло от това да паднеш в ерес“

Зареждане с енергия

Автор: 
Свещ. Ясен ШИНЕВ

Заблудените не знаят, че са заблуждавани

Изповед на един бивш будист

Автор: 
Анонимен автор

Ще започнем с това, че съм роден в напълно секуларно семейство на атеисти – баща ми е формално православен, майка ми – формално мюсюлманка (реално и двамата са атеисти). Не съм кръстен като дете. Само моята баба – мюсюлманка тайно ме учеше, че Бог има…

Нова книга по темата за Ванга

Автор: 
Игумен N (Ефрем Виноградов)

Ако феноменът Ванга ви вдъхновява;

Ако боготворите сляпата пророчица;

Ако не разбирате защо Църквата не я приема за светица;

За „празника” Хелоуин

Автор: 
Яков Лучиан

През последните години в страната ни се появиха все повече така наречени "празници", които от самото им име се вижда, че нямат нищо общо с традицията и духовността на румънския народ (и българския, бел. прев.).

Източник: 
episcopiagiurgiului.ro/Офиц. сайт на БПЦ-БП

ПРОТИВ БОГОМИЛИТЕ: ИСТОРИЧЕСКИ И КУЛТУРНИ ФАКТИ

Автор: 
Димитър ХАДЖИТОДОРОВ

През 2011 г. историческата наука би могла да отбележи два особени юбилея - 900 години от провеждането на събор против богомилите в Константинопол и 800 години от подобно събитие в Търнов. Първият е предизвикан от религиозни и икономически причини по времето на император Алексей Комнин, баща на талантливата писателка Анна Комнина. За разлика от други църковни събори, предшествали споменавания, този завършва с екзекуции.