Църковна музика

Вечер на великопостните песнопения: на 19 февруари 2016 г., в храм "Св. Троица" в София (бул. К. Величков и ул. Цар Симеон)

Музикална подготовка за предстоящия 40-дневен път - от покайния канон на св. Андрей Критски до Голгота.

Рецитал от византийски напеви. Подбор и интепретация: Никола Антонов.

Източник: 
Byzantine chant ensemble "Trisagion" (Τρισάγιον)

Започва неделното училище в храм "Св.Атанасий" във Варна

Автор: 
БНР Радио Варна, 27 септември 2015

Във варненския храм „Св.Атанасий'' днес се открива новата учебна година за неделното училище и школите по изкуства. Безплатни са посещенията на заниманията по пеене, изобразително изкуство, актьорско майсторство, вероучение и иконопис. Подновяват се и беседите за възрастни в петък за православната вяра и живота на християнина в света. За втора поредна година стартира и школата по иконопис за възрастни.

Източник: 
БНР Радио Варна

Необикновеният живот на един изповедник, който говори езика на Иисус от Назарет

Автор: 
Ека Абашидзе, 03 юли 2015

36-годишният дякон отец Серафим по етнос е асириец, а родния му език е арамейски. Дяконът е водил обикновен живот до 24 годишна възраст, тренирал борба и бил завеждащ охраната на член на правителството в Украйна. Но определени събития, които се случват в живота му го карат да облече свещеническото расо. Католикос-патриархът на цяла Грузия Илия ІІ узнал за неговата съдба и го представил на асирийците, живеещи в Грузия, като изповедник на всички асирийци.

Източник: 
Грузински дневник (GeorgianJournal.ge)

Рождественски концерт с беседа за църковната музика представя хорът при храм „Св. Параскева", на 17 декември 2014 г. в ателие-книжарница "Къща за птици", София

В навечерието на Рождество Христово хорът при столичния храм „Св. Параскева" отправя покана към ценителите на православната музика за Рождественски концерт с беседа „Слава във висините Богу". На събитието ще бъде представен и новият албум на хора с църковни песнопения „Духовна светлина".

Източник: 
Pravoslavie.bg

Концерт за празника „Въведение Богородично” – ден на християнското семейство и младеж, на 20.11.2014 г. във Варна

Във връзка с празника „Въведение Богородично" - ден на християнското семейство и младеж на 20.11.2014 г. от 18.00 ч. в концертнта зала на Градската художествена галерия ще се проведе ТЪРЖЕСТВЕН КОНЦЕРТ, който ще бъде открит с празнично слово, произнесено от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и с участието на църковните хорове при Катедрален храм „Успение Богородично", храм „Св.Атанасий", Старинен храм „Св.Успение Богородично" и детски хор „Хорал".

Източник: 
Варненска и Великопреслaвска митрополия

Видинската митрополия с празничен концерт на църковна музика

Автор: 
11 ноември 2014

Видинската митрополия отбелязва годината на Христовата любов с празничен концерт на църковна музика днес, когато Православната църква чества празника на Св. великомъченик Мина, съобщиха за БТА организаторите. В митрополитския храм "Св. Николай Чудотворец" солисти от Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" ще изпълнят християнски песнопения от православния свят, непроменени през вековете.

Източник: 
БНР

Хорова музика звуча в храм „Успение Богородично” в Русе

Автор: 
TVNBulgaria, 04 ноември 2014

Репортаж от концерта с православна музика в храм „Успение Богородично" в Русе, след националната хорова среща, състояла се в града на 01 и 02 ноември 2014 г.

.

Източник: 
www.tvn.bg

Приключи Международният фестивал за православна музика „Света Богородица-Достойно есть”

В дните от 11 до 15 юни 2014 г. в Поморие се стекоха стотици почитатели на музиката и православни християни от България и чужбина - Русия, Украйна, Сърбия, Полша и Македония. Фестивалът премина под знака на отбелязването на 125- годишнината от рождението на Петър Динев (1889-1980) - български композитор, музиковед и преподавател по църковно пеене.

Източник: 
БНР Радио Бургас

Беседа и концерт за Благовещение във Видин, на 24 и на 25 март 2014 г.

На 24 март 2014 г. от 17:30 ч. в Читалище „Цвят", гр. Видин ще се проведе традиционна беседа за Благовещение, на която гост лектор ще бъде известният професор и доктор на философските науки Калин Янакиев. Проф. дфн Калин Янакиев е философ, богослов, културолог, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски".

Източник: 
Видинска митрополия

Православна лекция-концерт в Концертното студио на Радио Варна: на 19 март 2014, от 18 часа

ВАРНЕНСКАТА И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКА МИТРОПОЛИЯ и ЦЪРКОВНОТО НАСТОЯТЕЛСТВО ПРИ ХРАМ „СВ. АТАНАСИЙ" - ВАРНА
ви канят на лекция-концерт на тема
ПОКАЯНИЕТО ВЪВ ВЕЛИКОПОСТНИТЕ ПЕСНОПЕНИЯ

Лектор: Протойерей Кирил Попов - дългогодишен диригент на Софийския свещенически хор и на църковния хор при Катедралния храм "Св. Неделя", гр. София

Източник: 
БНР Радио Варна