Църковна история

При изворите на св. великомъченица Варвара

Автор: 
Александра Карамихалева

По предание в българските земи, в близост до с. Елешница, Разложко, някога Илиопол, а не в Илиопол Антиохийски или Илиопол Александрийски, е живяла красивата Варвара и тук баща ѝ построява къпалнята с лечебна вода, спомената в житието ѝ. На това място е и посечена мъченицата, а от скалата, където се проляла кръвта ѝ, бликнала гореща лековита вода, която тече и днес, а чудотворният извор се нарича Мирото.

Борец за вяра и народност

Автор: 
Ангел КАРАДАКОВ

Денят е 9 ноември 1907 г. Малко след 22 часа вечерта гръцки агенти подпалват сградата на митрополията в гр. Струмица. Желанието им било да изгорят жив самия митрополит. Виждайки пламъците и усещайки пушека митрополит Герасим успява да излезе и да се спаси. Единственото, което взима със себе си две тетрадки с общински сметки, някои тапии и училищните рухсатнаме[1].

Духовният облик на руските свещеници – емигранти служили в Пловдивска епархия след 1922 г. (по рапорти на архиерейските наместници на деветте епархийски духовни околии и други документи)

Автор: 
Иконом Емил ПАРАЛИНГОВ

Пловдивският митрополит Максим (1908–1936 г.) споделя в книгата си „Автобиография и спомени“, първите си впечатления от свещениците на Пловдивска епархия след избирането му за неин митрополит: „Станаха ред събрания на свещеници и тук, в Пловдив, и в околийските центрове, за да се запозная със свещенството, с което ще работим на нивата Божия. Намерихме обаче, че свещениците изобщо са слабо подготвени за новото време.

Екзарх Йосиф и Руско – турската освободителна война от 1877/1878 г. Бележки върху Дневника на Негово Блаженство екзарх Йосиф I

Автор: 
Иконом Емил Паралингов

Руско – турската война от 1877/1878 г. е последната от поредица войни между Руската и Османската империи започнали през ХV в. и водени периодично до края на ХIХ в.

Изложба “Киево-Печорската лавра – традиция и вяра в слово и образ” (16-29 октомври 2018)

Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, 16 октомври 2018, вторник, Централно фоайе, 17:30 часа – откриване на изложбата “Киево-Печорската лавра – традиция и вяра в слово и образ” (старопечатни, ценни и редки издания от фонда на Националната библиотека); съвместно с посолството на Украйна в София (до 29 октомври), и по случай 100-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Украйна и България.

Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“
София, бул. Васил Левски 88

Източник: 
Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

Християнска Кападокия

Автор: 
Александра КАРАМИХАЛЕВА

Юдеи и прозелити, жители на Кападокия, са сред първите, чули благовестието на апостолите

Неофит Бозвели – основоположник на борбата за самостойна Българска църква

Автор: 
Петър БАНЧЕВ*

На 4 юни 2018 г. се навършат 170 години от кончината на един от най-ярките представители на Българското възраждане – духовника будител Неофит Бозвели - историческа личност, изиграла основополагаща роля в борбата за самостойна Българска църква.

Замлъкнали камбани и молитви - Средновековната църква в Колуша, Кюстендил

Автор: 
Александра КАРАМИХАЛЕВА

Европейската нощ на музеите ни сварва в Кюстендил* – град с неколко хилядолетна история - и след като посещаваме местния Исторически музей, носещ името на академик Йордан Иванов, и разглеждаме богатите му експозиции, се отправяме към средновековния храм в квартал „Колуша”, в подножието на Осоговската пла

Един истински народен архипастир

Автор: 
Доц. Андриан АЛЕКСАНДРОВ

„Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали словото Божие, и като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им” (Евр. 13:7).

ТОЙ Е ЕДИН ОТ ХИЛЯДИТЕ

Автор: 
Александра Карамихалева

През 2018 г. се навършват 100 години от мъченическия подвиг на свещеника Овентий Исаиев (Исачев) Фръчковски от село Галичник, община Маврово и Ростуша – измъчван и убит в района на Бигорския манастир. Това не е единичен случай. Той е един от хилядите избити екзархисти в Македония, защото са останали верни на Българската екзархия и са отказали да признаят сръбската власт и църковна йерархия.