Публикувани отговори

Какви са отношенията между мирянин и духовен отец?

Избрала съм си един свещеник, само при когото се изповядвам, той ли е духовният

Четенето на монашеска литература вреди ли на мирянина?

Когато си избирам какво да чета единственият ми критерий е авторът да е светец, но много от техните проповеди и трудове са за монашестващи. До скоро това не ми правеше особено впечатление, но сега си дадох сметка, че чета неща, които просто не мога да приложа в живота си, още повече и че имам брак. Бихте ли ми препоръчали книги на св. отци, предназначени за миряните?

Как се тълкува това: "Всекиму, който ти проси, давай, и от оногова, който взима твое нещо, не изисквай назад." ?

До колкото знам някои неща от св. Писание имат някакъв по-дълбок умисъл от това, което е написано, но други трябва да се приемат буквално. Аз мислех, че това е от нещата, които трябва да се приемат както са написани, а именно ВСЕКИМУ който ми проси трябва да му дам, но един приятел ме обвини в буквализъм. Имало случаи, казва, в които не трябва да давам на някой, който ми проси! Наистина ли е така? 

Можем ли и трябва ли да си казваме Иисусовата молитва постоянно?

Доскоро мислех, че може и го правех, може би не много старателно, но винаги когато умът ми не бе зает с нещо, си казвах Иисусовата молитва и това ми помагаше да бдя над себе си. Но в едно от писмата на св. Теофан Затворник прочетох: "...Съжалявате, че не казвате непрекъснато Иисусовата молитва - това не се изисква.

Заповедта на Христа да положиш душата си за ближния

Здравейте,   бихте ли ми изяснили какво означава да положиш душата си за ближния и ако твоят ближен не приема някои Христови послания, но не е престъпник,  как да продължите заедно,   това че го оставяш,  защото искаш да построиш живота си на Христовите думи, а не на суетната любов към света,   означава ли, че не изпълняваш заповедта на Христа да положиш душата си за ближния. Възможно ли е да обичаш света и БОГ или, ако обикнеш едното, следва омраза към другото?

Когато един от съпрузите е невярващ

Здравейте! Вярвам в Бог и се старая да изпълнявам заповедите Му, да се боря с вредните си наклонности, моля се и се уповавам единствено на Него. Чeта богословска литература и се интересувам от духовното, от Словото Божие и писанията на св. Отци. Грижа се за съпруга и дъщеря ни. Съпругът ми не е вярващ, настроен е критично към Църквата и не е съгласен да практикувам вярата си - пост, изповед, причастие, участие в богослужението. Аз самата бях невежа по отношение на вярата.

Силно вярващ човек съм, но пуша марихуана

Здравейте! Силно вярващ човек съм в Бога, макар и на 19 години съм усетил неговата помощ и благодат, Той ми се е открил в живота ми три пъти по чудни начини.