Кръщение

КАК НИ ПРОМЕНЯ КРЪЩЕНИЕТО - беседа от поредицата "Православие и съвремие", на 16 юли 2014 г. в ателие-книжарница "Къща за птици", София

През юли последната среща за пролетно-летния сезон от поредицата „Православие и съвремие", инициирана от Православие.БГ, е посветена на светото Тайнство Кръщение. В своята емблематична книга „ОТ ВОДА И ДУХ" протопр. Александър Шмеман пише: „Християнинът от миналото знаел с цялото си същество, че с Кръщението се поставя в радикално ново отношение спрямо всички аспекти на живота... Тази основа е все още с нас. Хората се кръщават.

Източник: 
Ателие-книжарница "Къща за птици", София

КРЪЩЕНЕТО – едно от тайнствата на православната църква

Автор: 
Елена Меракова

Активизирането на църковния живот и засиленият интерес към Тайнствата на Църквата през последните две десетилетия доведе в храма много нововъцърковени хора. Повечето от които не израсли в църковна среда и не получили религиозно възпитание.

ТАЙНСТВОТО КРЪЩЕНИЕ – встъпване в живота на Църквата

Църквата Христова е богочовешки организъм, в който хората се съединяват с Бога и освещават чрез Божията благодат. Встъпването в Църквата и приобщаването с всички нейни блага, като: вечния живот, възсъединението с Бога, възкресяването на способността да обичаш, да се радваш с чиста радост, да имаш духовно здраве и т. н. се осъществява чрез тайнството свето Кръщение.

Слово за Богоявление

Автор: 
Йером. Автоном

”И ето, отвориха Му се небесата, и видя Духа Божий да слиза като гълъб и да се пуща върху Него. И ето глас от небесата, който казваше: Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоговение” /Мат.3:16-17/.

Кръщение

Автор: 
Макариополски епископ д-р Николай и архимандрит д-р Серафим

Източник: 
Нашата вяра