Конкурс 2009

Награждаване на победителите от конкурса за есе „През очите на вярата” 2009 – видео репортаж

Автор: 
Православна младеж

На 16.09.2009 в навечерието на празника на светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София се състоя тържествена архиерейска вечерня в старинен храм „Св. София – Премъдрост Божия”. След края на службата Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан връчи наградите на победителите в първото издание на конкурса за есе „През очите на вярата” 2009 към енорийския сайт „Православна младеж”.

 

РЕЗУЛТАТИ ОТ КОНКУРСА ЗА ЕСЕ "ПРЕЗ ОЧИТЕ НА ВЯРАТА" 2009

Автор: 
Православна младеж

От месец май до края на август се състоя първото издание на конкурса за есе „През очите на вярата” 2009 към енорийския сайт „Православна младеж”.

ТАМ, КЪДЕТО СЕ РАЖДАТ ЗВЕЗДИ - ПЪРВА НАГРАДА

Автор: 
Венцислав Николов

Къде се раждат звезди е въпросът, който веднага ми идва на ум. Ще кажете – в необятния космос. И ще бъдете прави. Наистина много звезди се раждат и умират там горе на небето. Много звезди има и на Земята – артисти, музиканти, актьори. Всички те светят в медийното пространство. Но има една звезда, която се роди и никога не залезе. Едно Слънце, но не като това, което всеки ден  изгрява сутрин и залязва вечер.

ТАМ, КЪДЕТО СЕ РАЖДАТ ЗВЕЗДИ - ВТОРА НАГРАДА

Автор: 
Яна Радилова

Искам тази нощ да е безкрайна… Нежният полъх на вятъра да гъделичка сетивата ми, прохладната глътка въздух да утолява жаждата за емоции на будното ми сърце. Копнея да се потопя в бездънното море на нощта, да преплувам спокойните черни води и да достигна самотния бряг на луната. Не се страхувам да потъна сред бушуващите вълни на мрака; страх ме е само, че изгряващото слънце ще изпие тишината, сладките сънища и фантастичните мечти.

ТАМ, КЪДЕТО СЕ РАЖДАТ ЗВЕЗДИ - ТРЕТА НАГРАДА

Автор: 
Милеслава Богданова

Искам да бъда там, където се раждат звездите... Не, не защото ще бъде по-светло... Вярно, ще бъда обгърната в постоянен блясък, ще усещам лъчите на хиляди небесни тела да се плъзгат по мен, ще се чувствам спокойна, че е невъзможно от мрака да изскочи нещо тайно и неизвестно ми. Ала това не ме блазни. Нрави ми се идеята, че горе, където се раждат звездите, всичко ще бъде тъй обляно в светлина, че няма да има място за мрачни мисли, скрити помисли и лъжи.

ТАМ, КЪДЕТО СЕ РАЖДАТ ЗВЕЗДИ

Автор: 
Аделина Любомирова

„Всичкото Писание е боговдъхновено и полезно за поука”. (2 Тим. 3:16) – пророчествува бъдещето, припомня миналото, дава закони за живота, предлага правила за благочестие и безспорно може да бъде определено като безценна съкровищница на доброто учение...

ТАМ, КЪДЕТО СЕ РАЖДАТ ЗВЕЗДИ

Автор: 
Арикан Исмаилов

Два храма – едно небе

 

ТАМ, КЪДЕТО СЕ РАЖДАТ ЗВЕЗДИ

Автор: 
Аспарух Станев

Там, където се раждат звезди не е светло, даже не е пресвято, а е престаро. Мирише на мухъл и отдавна вкиснало се вино. Кисело зеле. В избата на дядо Натали. От върха на живота, ето на - слязохме в мазето. Защо пък да не си поиграем с мишките, с котката Дора и старите, пожълтели вестници? Да, наистина, защо пък не.

ТАМ, КЪДЕТО СЕ РАЖДАТ ЗВЕЗДИ

Автор: 
Венета Еленска

Не всеки ден е слънчев, но с всяко събуждане осъзнавам, че съм пред ново начало. Мисълта, че имам възможност прави облаците по-малко сиви. Миналата нощ звездите в небето не блещукаха, но все пак аз винаги ще знам, че ги има. Ще бъдат пак там дарявайки светлина и показвайки ми пътища. Пътища, по които имам или нямам правото да тръгна. Но избора е само мой, решението ще взема аз.

ТАМ, КЪДЕТО СЕ РАЖДАТ ЗВЕЗДИ

Автор: 
Венета Иванова

Късна лятна вечер е, в навечерието на рождената ми дата. Пред иконата на Божията майка с младенеца, благодаря за подарения изминаващ ден. Правя го с вяра и смирение. Това е миг на тайнство,молитва за спасение и опрощаване на греховете...