Църковните празници

НЕДЕЛЯ НА ХАНАНЕЙКАТА

Автор: 
Александра Карамихалева

Когато хананейката среща Христос, тя започва да вика след Него: „Помилвай ме, Господи, Сине Давидов! Дъщеря ми зле се мъчи от бяс!" (Мат. 15:22).

ХРИСТИЯНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ И НАРОДНИТЕ ВЯРВАНИЯ - дискусия от поредицата "Православие и съвремие", на 21 май 2015 в ателие-книжарница "Къща за птици", София

Възнесение Господне е празникът, в който Църквата разкрива великата тайна защо Господ се е въплътил - да прослави човешкото тяло с неизказана слава, да го възнесе над всички ангели и архангели, казва в свое слово за празника св. Юстин Попович.

Източник: 
Ателие-книжарница "Къща за птици", София

На Велика събота няма Бог, няма свят (За особената тишина и тайна на Велика събота, преди Възкресение)

Автор: 
Галя Митева, 11 април 2015

На Велика събота няма Бог, няма свят.

Велика събота е денят от Страстната седмица, когато времето е особено. То е между Голгота и Възкресение Христово. Точката на несигурността. Когато няма Бог. Няма свят.

Философът проф. Георги Каприев:

Източник: 
БНР Радио Пловдив

Преподобни Максим Изповедник - велик подвижник и учител на Православието

Автор: 
Доц. Костадин Нушев

На 21 януари Православната църква чества тържествено паметта и възпоменава делото на великия подвижник за Христовата истина и защитник на чистотата на православната вяра преподобни Максим Изповедник (ок. 580-662г. сл. Хр.).

Разпети петък: От любовта до омразата ни дели само една крачка

Автор: 
Дарина Григорова, 18 април 2014

Всяка година, в края на Великия пост, християнският свят с трепет очаква Възкресение Христово, с вестта за победата на светлината над силите на мрака. Подготовката за него започва още с Лазаровата събота, когато Христос възкресява мъртвия Лазар. Затова и в песнопенията по време на празничната литургия на този ден Божият Син е прославян като „Възкресение и Живот".

Източник: 
БНР Радио България

Благовещение – християнският празник на майката

Автор: 
Дарина Григорова, 25 март 2014

Белязан от вестта за непорочното зачатие и раждането на Спасителя на човечеството, Благовещение е сред любимите празници на християнския свят. На този ден най-чистата сред девиците - Мария, е избрана да даде живот на Божия син, за да запали искрата на надеждата за изкупление и връщане на обичните Божии чеда в Рая. Тази блага вест била очаквана хилядолетия наред, още от прогонването на Адам и Ева от светлото място, където нямало болка и скръб.

Източник: 
БНР Радио България

Последните дни от земния живот на Спасителя; християнската надежда и Христовото изкупително дело

Автор: 
Олга ДАРМАНЧЕВА

Пред празник Пасха Иисус, знаейки, че е дошъл часът Му да премине от тоя свят към Отца, и понеже бе възлюбил Своите, които бяха в света, Той ги възлюби докрай“ (Йоан. 13:1). Иисус Христос знае часът на Своите страдания. Евреите многократно искат да Го убият, но Той остава жив, защото: „часът Му още не бе дошъл“ (Йоан. 7:30).

Кога се е родил Иисус Христос?

Въпросът за църковните празници отдавна е станал обект на нападки от страна на различни протестантски групи. Особено в дните около Рождество Христово мнозина врагове на Църквата, с присъщата им повърхност и безотговорност, пишат наляво и надясно, преписвайки един от друг, че датата на празника – 25 декември, е погрешна. По такъв начин смущават душите на обикновените вярващи, обвинявайки Христовата Църква в заблуда.

Източник: 
www.oodegr.com/oode/grafi/kd/eort1.htm

Празникът и Евхаристията

Автор: 
Волоколамски митрополит ИЛАРИОН (Алфеев)

Пър­ви­ят праз­ник ка­то ден, сво­бо­ден от ра­бо­та, ка­то ден за от­дих и по­кой (а имен­но по та­къв на­чин съв­ре­мен­ни­ят чо­век въз­при­е­ма все­ки праз­ник) е бил де­нят, кой­то е нас­тъ­пил след шест­те дни на сът­во­ре­ни­е­то: “И свър­ши Бог до сед­мия ден Сво­и­те де­ла, що пра­ви и в сед­мия ден си по­чи­на от всич­ки­те Си де­ла, що из­вър­ши. И Бог бла­гос­ло­ви сед­мия ден и го ос­ве­ти” (Бит. 2:2-3).

Източник: 
"Църковен вестник", бр. 24/2011