Литература

ОСМИ НАЦИОНАЛЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС 2021 г - за рисунка и литературна творба

Автор: 
Културно-просветен отдел, Пловдивска митрополия

В чест на празника „Въведение Богородично – 21 ноември, ден на православната християнска младеж и семейство“


Беседа за свободната воля и премиера на "Библейско богословие", на 30 октомври 2018 в ателие-книжарница "Къща за птици" в София

които Той е предузнал, тях е и предопределил да бъдат сходни с образа на Сина Му, та Той да бъде първороден между многото братя“ (Рим. 8:29)

Често в ежедневните си разговори използваме изрази като „такава му е съдбата“ или „писано му е…“. Но какво казват библейските текстове по темата за това дали има предопределеност и какви са измеренията на Божието предзнание?

Източник: 
Православие.бг

БОГОСЛУЖЕБНИЯТ ЕЗИК

Автор: 
Цветан Диковски

От полиелеите струеше приглушена светлина, отблясъци от горящи свещи играеха по стените на храма, въздухът бе изпълнен с аромат на тамян: “Господу помолимся!“ – Възгласяше свещеникът. – “Господи помилуй!” – Отговаряше хорът. Правех усилия да вникна в смисъла, опитвах се да се присъединя към певците. Това беше втората Литургия, която посещавах като осъзнат християнин, като човек търсещ връзка и общение с Бога.

Беседа “Лозата и виното в света на Библията”, на 25 януари 2017 в ателие-книжарница "Къща за птици" в София

Виното е радост за сърцето и утеха за душата, кога се употребява умерено и навреме... На гощавка при вино не укорявай ближния и го не унижавай във време на веселието му" (Сир. 31:33, 36)

През 2017-а година новият цикъл беседи „Библейски образи и символи" - част от поредицата „Книгата на книгите", продължава с тема, посветена на виното и лозата в Библията.

Източник: 
Православие.БГ

Премиера на книгата "Паламика": на 11 юли 2016 г. в Нова конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски“

Издателство „Омофор" и Центърът за изследване на патристичното и византийското духовно наследство представят книгата „Паламика".

Книгата е посветена на богословието на св. Григорий Палама, а неин автор е известният гръцки богослов проф. Георгиос Мандзаридис (познат на българските читатели от двутомника „Християнска етика").

Източник: 
Издателство „Омофор“ и Център за изследване на патристичното и византийското духовно наследство на СУ

Известният труд на св. Тихон Задонски „За истинското християнство“ вече е на книжния пазар

Автор: 
Албена Алексиева

Известният труд на св. Тихон Задонски „За истинското християнство" (2016) вече е на книжния пазар
Том първи от сборника е преведен за първи път на български език

Представяне на книгата "Между вярата и разума": на 19 май 2016 г. в ателие-книжарница "Къща за птици" в София

Издателство „Омофор" отправя покана към столичани за представянето на книгата „Между вярата и разума" на доц. д-р Димитър Попмаринов.

Източник: 
Ателие-книжарница "Къща за птици", София

Книгата „Йога – път към мрака“ развенчава мита за йога като полезни физически упражнения

Автор: 
Албена Алексиева

В началото на 2016 година на книжния пазар излиза една нова и полезна за православните християни книга. „Йога - път към мрака" изследва задълбочено трудния за изясняване въпрос - че йога е религия.

Автор на книгата е преподавателят в Софийската духовна семинария Дарин Алексиев, а богословската редакция е на Сливенския митрополит Йоаникий.

Представяне на книгата "Запечатаният ангел" на Николай Лесков: на 24 март 2016 г. в ателие-книжарница "Къща за птици" в София

Клуб "Християнство и култура" представя "Запечатаният ангел" на Николай Лесков

Източник: 
Православие.БГ

Антология на българската християнска лирика „Небе за земята“

Автор: 
Мария Иванова, 16 февруари 2016

Излезе от печат новата книга на издателство „Омофор" „Небе за земята" - антология на българската християнска лирика, подготвяна от няколко години и обединяваща повече от 60 автори. Съставителят е доц. д-р Калин Михайлов, литературовед, есеист и поет, преподавател по история на западноевропейската литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски".

Източник: 
ИК "Омофор"