В какво вярваме

Символ на вярата

Автор: 
Макариополски епископ д-р Николай и архимандрит д-р Серафим

Ние, вяр­ва­щи­те пра­вос­лав­ни хрис­ти­я­ни, сме длъж­ни да жи­ве­ем съ­о­б­раз­но с вя­ра­та си, ако ис­ка­ме да спа­сим ду­ши­те си. Св. ап. Па­вел каз­ва: „Без вя­ра не е въз­мож­но да се уго­ди на Бо­га“ (Евр. 11:6).

Но що е то­ва вя­ра?

Източник: 
Нашата вяра

Общо понятие за Божественото Откровение

Автор: 
Под редакцията на проф. Тотьо Коев

Думата откровение на гръцки означава искре­но откриване или разкриване някому нещо. Под Б о ж е с т в е н о  О т к р о в е н и е се разбира това, което Сам Бог от­крива на хората, за да могат те правилно и спасително да вярват в Него и достойно да Го почитат.

Източник: 
Православен катехизис

В БОГА ВЯРВАМ, А В ЦЪРКВАТА НЕ

Автор: 
Д-р Вячеслав Боровских*

Въпрос: Един от нашите абонати декларира: „Аз вярвам в Бога, но в Църквата – не”.

Източник: 
www.vk.com

ДУХОВНОТО ЧЕТЕНЕ И ВЪЗПИТАНИЕТО НА УМА (Словото Божие ни разсича подобно на меч, пробуждайки съвестта)

Автор: 
Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил

За да вървим по пътя на духовното усъвършенстване, а именно към такъв път ни призовава Господ, е необходимо да възпитаваме своя ум, своята воля и своите чувства. Светите отци твърдят, че разумът играе особена роля в борбата с греха, защото грехът започва с помисъл, с някоя мисъл, предваряща греха, с някакво мислено допускане на този грях.

Източник: 
Патриарх Московский и всея Руси КИРИЛЛ, Ревнуйте о дарах духовных: О молитвенном делании и духовном возрастании, М.,2017

Беседа за свободната воля и премиера на "Библейско богословие", на 30 октомври 2018 в ателие-книжарница "Къща за птици" в София

които Той е предузнал, тях е и предопределил да бъдат сходни с образа на Сина Му, та Той да бъде първороден между многото братя“ (Рим. 8:29)

Често в ежедневните си разговори използваме изрази като „такава му е съдбата“ или „писано му е…“. Но какво казват библейските текстове по темата за това дали има предопределеност и какви са измеренията на Божието предзнание?

Източник: 
Православие.бг

Библейска беседа “Живата връзка между Предание и Писание”, на 23 октомври 2017 в ателие-книжарница "Къща за птици" в София

"Има и много други работи, които извърши Иисус и за които, ако би се писало подробно, чини ми се, и цял свят не би побрал написаните книги." (Йоан 21:25)

Фондация „Покров Богородичен" отправя покана към столичани за първата за есенно-зимния сезон беседа от поредицата срещи „Книгата на книгите".

Източник: 
Православие.БГ

Беседа “Лозата и виното в света на Библията”, на 25 януари 2017 в ателие-книжарница "Къща за птици" в София

Виното е радост за сърцето и утеха за душата, кога се употребява умерено и навреме... На гощавка при вино не укорявай ближния и го не унижавай във време на веселието му" (Сир. 31:33, 36)

През 2017-а година новият цикъл беседи „Библейски образи и символи" - част от поредицата „Книгата на книгите", продължава с тема, посветена на виното и лозата в Библията.

Източник: 
Православие.БГ

Представяне на книгата "Между вярата и разума": на 19 май 2016 г. в ателие-книжарница "Къща за птици" в София

Издателство „Омофор" отправя покана към столичани за представянето на книгата „Между вярата и разума" на доц. д-р Димитър Попмаринов.

Източник: 
Ателие-книжарница "Къща за птици", София

Традиционните Великденски четения във Варна: от 01 април до 13 май 2016 г.

Вече превърналата се в традиция инициатива „Великденски четения" стартира от 1 април във Варна. Великденските четения се провеждат с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и се организират от църковното настоятелство при варненския храм „Св. Атанасий".

ПРОГРАМА

Източник: 
Варненска и Великопреслaвска митрополия

ЗА ОБНОВЕНИЯ ЧОВЕК В ПОСЛАНИЕТО ДО КОЛОСЯНИ - мартенска беседа от поредицата "Книгата на книгите", на 29 март 2016 г. в ателие-книжарница "Къща за птици" в София

"...не се лъжете един други, след като съблякохте ветхия човек заедно с делата му и се облякохте в новия, който се обновява в познанието, по образа на своя Създател" (Кол. 3:9-10)

Източник: 
Ателие-книжарница "Къща за птици", София