Амвон

ПРОПОВЕД В НЕДЕЛЯ НА МИТАРЯ И ФАРИСЕЯ

Автор: 
Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил

СЛОВО НА ПРАЗНИКА СРЕТЕНИЕ ГОСПОДНЕ

Автор: 
Иерей Виктор Явич

Днес е празникът Сретение Господне и Църквата възпоменава важно събитие в земния живот на нашия Господ Иисус Христос.

Източник: 
www.bolshoi-zlatoust.ru

ПОУЧЕНИЕ ЗА СВ. МЧК ТРИФОН

Автор: 
Иконом Йоан Карамихалев

Мнозинството най-почитани мъченици в християнския свят живели в епохата на Римската империя. По такъв начин императорите-тирани внесли значима лепта в укрепването на новата вяра: с жестоките гонения, колкото и това да е парадоксално, те предизвикали интерес към християнското учение.

ЕВАНГЕЛСКАТА ИСТОРИЯ ЗА ЗАКХЕЙ НИ УЧИ КАК ДА РЕАГИРАМЕ НА ПРИСЪСТВИЕТО НА БОГА В НАШИЯ ЖИВОТ

Автор: 
Митрополит Иларион (Алфеев)

В името на Отца и Сина и Светия Дух! В Евангелието много рядко се описва външността на човека. Именно затова ние не знаем как изглеждал Господ Иисус Христос, какъв бил на ръст, какви били очите Му, косата, брадата. Ние не знаем как изглеждала Пресвета Богородица, как изглеждали светите апостоли, какви били на ръст или възраст. Всички тези подробности евангелистите оставят зад скоби, защото те говорят винаги за най-главното и не обръщат внимание на второстепенното.

Източник: 
www.mospat.ru

ПРОПОВЕД В НЕДЕЛЯ ТРИДЕСЕТ И ПЪРВА СЛЕД ПЕТДЕСЕТНИЦА, НА ЙЕРИХОНСКИЯ СЛЕПЕЦ

Автор: 
Митрополит Корнилий (Титов)

Скъпи братя и сестри! Днешното Евангелие ни разказва за това как веднъж нашият Господ Исус Христос отивал на проповед в град Йерихон, и бил съпровождан, както винаги, от множество хора. При градските порти в прахта седял бедняк, който бил сляп от много години. За нас, зрящите, е трудно да си представим какво представлява слепотата.

Източник: 
www.starove.ru

ПРОПОВЕД НА ПРАЗНИКА НА ПРЕПОДОБНИ АНТОНИЙ ВЕЛИКИ

Автор: 
Епископ Евтимий (Максименко)

Скъпи братя и сестри, днес отбелязваме паметта на основателя на монашеството – преподобни Антоний Велики. Преподобни Антоний ни е оставил много съвети относно организирането на монашеския живот, които той извлякъл от собствен опит. Неговите наставления могат да бъдат полезни не само за монашестващи, но и за миряни. Нали крайната цел на живота и на едните, и на другите е спасението на душата.

Източник: 
www.mitropolia-lip.ru

НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ИЗМЕЖДУ РОДЕНИТЕ ОТ ЖЕНА (Събор на Предтечата и Кръстителя Йоан)

Автор: 
Киевски митрополит Владимир (Сабодан)

Със спасителното събитие Богоявление или Кръщение Господне, което ние празнуваме в настоящите дни, е неразривно свързано името на великия Пророк, Предтеча и Кръстител Господен Йоан.

Източник: 
www.mv.ipodiakony.org.ua

ПРОПОВЕД НА ПРАЗНИКА КРЪЩЕНИЕ ГОСПОДНЕ

Автор: 
Архимандрит Йосиф (Еременко)

В името на Отца и Сина и Светия Дух! Днес, скъпи братя и сестри, ние празнуваме второто след Рождество Христово събитие, в което се проявила Божествената любов към човека, проявила се тайната на спасението на човека, – ние празнуваме Кръщение Господне.

Източник: 
www.tompds.ru

ПРОПОВЕД НА ПРАЗНИКА НА ПЪРВОМЪЧЕНИК И АРХИДЯКОН СТЕФАН

Автор: 
Митрополит Марк (Головков)

 

В името на Отца, и Сина, и Светия Дух! В тези рождественски светли дни Светата Църква ни призовава да се радваме за боговъплъщението на Спасителя. Днес, на третия ден на празника, ние отбелязваме паметта на великия свят мъченик, когото Църквата нарича първомъченик – архидякон Стефан.

Източник: 
www.ryazeparh.ru

ПРОПОВЕД В НЕДЕЛЯ ПРЕДИ РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО

Автор: 
Митрополит Антоний (Паканыч)

В името на Отца и Сина и Светия Дух! Всеки благочестив  православен християнин  пребивава сега в трепетно очакване на идването в света на нашия Господ и Бог и Спасител Иисус Христос. В продължение на няколко седмици Светата Църква със своите песнопения и със самата подредба на църковни служби ни подготвяше за приемане от сърцето и осмисляне от ума на великата тайна на благочестието. Повече от пет хиляди години ветхозаветният народ Божи в греховна теснота очаквал това славно събитие.

Източник: 
www.boryspil-eparchy.org